• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hur brukar en misshandelsrelation börja? Vilka är det som slår? Se polisen, kriminologen och en verksamhetschef på skyddat boende svara på frågor om våld i nära relationer. Foto: Ur dokumentären ”En våldsam kärlek”/SVT

Experterna om våld i nära relationer: ”Ofta inte synliga skador”

Uppdaterad
Publicerad

Mäns våld mot kvinnor definieras av Världshälsoorganisationen, WHO, som ett utbrett folkhälsoproblem. I dokumentärserien “En våldsam kärlek” ger flera olika experter sin bild av problemet. En av dem är Nina Persson, verksamhetschef på ett skyddat boende.

– Det fysiska våldet är i högsta grad planerat i de allra flesta fall, säger hon. 

En våldsam relation är ofta intensiv i början och psykisk misshandel kan förekomma innan det första slaget. Det berättar experterna i dokumentären “En våldsam kärlek”.  

– Att bryta ner under tid är det tuffa i de här situationerna. De män som slår sina kvinnor tänker på vad de gör. Det vill säga att det ofta inte handlar om stora synliga skador, säger Erik Åkerlund, polis. 

Enligt honom vågar många kvinnor inte anmäla brott av just den anledningen. 

– Kvinnan lever i en situation där hon vet att det inte syns någonting. Hon vet också att hon riskerar mycket om hon berättar som det är och inte blir trodd. 

Vill du veta mer om våld i nära relationer och höra flera kvinnors egna berättelser? Dokumentärserien “En våldsam kärlek” har premiär i SVT1 klockan 21.00 tisdagen den 29 september. Alla fem avsnitt publiceras på SVT Play samma dag. För att skydda de inblandade och deras anhöriga är de utsatta kvinnorna och gärningsmännen avidentifierade i serien.   

Fakta

Är du själv utsatt? – Hit kan du vända dig

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse men du ändå behöver kontakt med sjukvård går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Kvinnofridslinjen

Nationellt centrum för kvinnofrid bemannar på uppdrag regeringen telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Personalen har tillgång till tolk. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Terrafems rikstäckande jourtelefon

Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Nås på telefon:: 020-521010

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Tjejzonen

För unga som identifierar sig som tjej och som är mellan 10 och 25 år. En anonym jourchatt finns på deras hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.