Antikroppstest från ackrediterat laboratorium är tillförlitliga, men de hindrar dig inte från att föra smittan vidare ändå. Foto: Henrik Montgomery/TT

Experterna: Så ska du tolka ett positivt antikroppstest

Uppdaterad
Publicerad

Personer med påvisade antikroppar för covid-19 kan träffa personer i riskgrupper. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på tisdagen.

Men den som visar sig ha antikroppar bör ändå vara försiktig och inte ta några överdrivna risker, enligt Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiolog.

Enligt Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi, är de labratorietester som finns i dag mycket tillförlitliga. Den som får ett positivt resultat för så kallade IgG-antikroppar har all anledning att lita på resultatet.

– Nu är de i det närmaste perfekta och kan inte bli mycket bättre, säger han.

Coronapandemin

IgG uppträder någon vecka till en dryg månad efter att infektionen debuterat. Ett positivt resultat visar att du haft covid-19.

– Det finns många frågetecken kvar, men det sannolika är att när man genomgått infektionen har man immunitet, säger Tomas Bergström.

Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Göteborgs universitet. Foto: Fotograf Johan Wingborg

God handhygien

Men den som visar sig ha antikroppar bör ändå vara försiktig och inta ta några överdrivna risker, enligt Tomas Bergström. 

– Har man gamla släktingar som man måste ta hand om kan det vara skönt att veta att man inte riskerar att smitta dem. Då kan det vara befogat att testa sig.

Niklas Arnberg menar att den som bär på antikroppar måste fortsätta ha en god handhygien och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för dem som är antikroppspositiva.

– Man bör fortsätta hålla avstånd och undvika att ta äldre i hand eller kramas. Även om man själv inte kan bli sjuk kan man fortfarande föra smittan vidare via sina händer, säger han.

Ackrediterade laboratorium

I dag finns ett 25-tal mikrobiologiska laboratorium runtom i Sverige som är ackrediterade.

– Där kan man lita på resultaten. Sedan finns det många privata aktörer med olika snabbtester där det är svårt att svara på hur tillförlitliga de är, säger Tomas Bergström.

Tomas Bergström ser fördelar med att personer inom äldreomsorg och sjukvård testar sig, men ser ingen anledning till att den breda massan ska testa sig för antikroppar. Niklas Arnberg är positiv till en mer allmän testning.

– För sin egen skull, om man haft en tung infektion med typiska coronasymptom, kan det vara skönt att veta om man genomgått infektionen eller inte.

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, ser flera fördelar med antikroppstester. Foto: Mattias Pettersson

Kan öka rörelsefriheten

Antikroppstesterna kan också vara värdefulla för myndigheter, menar han. Genom blodgivare ser forskare att andelen personer med antikroppar sakta ökar i Sverige.

– Då får man en uppfattning om hur nära eller långt ifrån flockimmunitet vi är, säger Niklas Arnberg

På längre sikt tror han att ett positivt antikroppstest kan öppna upp fler dörrar på det personliga planet. Folkhälsomyndigheten kan eventuellt ge särskilda rekommendationer för personer med antikroppar.

– Vissa länder kan också tänkas acceptera att man kommer in i landet om man har ett intyg på att man genomgått en infektion.

Olika typer av antikroppstester

Det finns två huvudtyper av tester. Den ena är snabbtester av blod genom stick i fingret, den andra är laboratoriebaserade tester där blodprov tas från venen i armvecket.

Snabbtester visar vanligen förekomst av både IgM- och IgG-antikroppar. IgG-positiva antikroppssvar är mer specifika än IgM. De kan ses som en markör för genomgången infektion.

Laboratoriebaserade tester påvisas vanligtvis IgG-antikroppar, i vissa fall även den totala mängden antikroppar av typen IgA, IgG och IgM. Prestandan hos de laboratoriebaserade testerna är i allmänhet högre än hos snabbtesterna.

Folkhälsomyndighetens rekommendationen avser tester, både laboratoriebaserade tester och snabbtester, som påvisar IgG alternativt samtliga antikroppsklasser (total-Ig).

I vilken utsträckning som påvisad förekomst av antikroppar hos en person betyder att individen är immun, eller hur länge immuniteten kvarstår, är ännu inte helt klarlagt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet