Folkhälsomyndigheten presenterar i dag en ny vägledning för hur antikroppstester ska tolkas och användas. Enligt den kan riskgrupper som har påvisade antikroppar agera i samhället på samma villkor som icke riskgrupper.
Men även den som fått ett positivt antikroppstest ska följa myndighetens generella rekommendationer om handtvätt, stanna hemma vid sjukdom och att hålla avstånd till personer utanför sin umgängeskrets.
-Man ska inte ha stora kramkalas och man undvika stora folksamlingar. Men man kan förflytta sig och förhålla sig till råden på samma sätt som andra gör, säger Karin Tegmark Wisell.
Ger skydd i närtid
Folkhälsomyndigheten bedömer att ett positivt testresultat kan ge skydd i upp till ett halvår. Men bedömningen kan komma att ändras eftersom coronaviruset inte har studerats mer än i ett par månader och ingen i dag vet hur varaktig immunitet mot covid-19 kan vara.
Folkhälsomyndigheten konstaterar att tillförlitligheten hos dagens tester varierar. För att testerna inte ska ge falska resultat ställs i vägledningen höga krav på prestanda.
Prioordning rekommenderas
För att testningen ska vara ändamålsenlig och resurseffektivt rekommenderas regionerna att följa en prioordning: i första hand personer som arbetar inom vård och omsorg, i andra hand riskgrupper, i tredje hand personer som arbetar med samhällsviktig verksamhet och i fjärde hand övriga personer från 18 års ålder.
I dagsläget är det bara region Stockholm och region Uppsala som erbjuder allmän provtagning för de som vill testa för antikroppar mot covid-19. Örebro börjar successivt erbjuda antikroppstester från och med denna vecka. Flera andra regioner räknar med att börja komma i gång till hösten.
Om du har påvisade antikroppar
Ett positivt IgG-antikroppssvar bedöms innebära följande:
- Du har en minskad risk att själv smittas och föra smittan vidare
- Du kan umgås med vänner och familj inklusive de som tillhör riskgrupp, både inomhus och utomhus, så länge generella rekommendationer följs
- Du bör fortsatt undvika större sociala sammanhang.
Generella rekommendationer är exempelvis:
- Stanna hemma om du är sjuk
- Tvätta händerna
- Följ myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridning
- Följ de regler för skyddsåtgärder som finns på din arbetsplats
Källa: Folkhälsomyndigheten