– Regionerna behöver anpassa testningen efter hur smittspridningen ser ut lokalt, man behöver anpassa den efter den situation man har i regionen. Har man fortsatt en väldigt stor smittspridning så kan man behöva prioritera kapaciteten till de delarna av befolkningen där testningen behövs bäst, säger Emma Spak som är Hälso- och sjukvårdsansvarig på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.
Ökad testning – men inte överallt
I Sverige har testningen varit en het och omdebatterad fråga, där man ofta har pekat på hur det har fungerat i andra länder. Nu har testningsverksamheten ökat kraftigt i vårt land, men den senaste statistiken visar fortsatt att Sverige ligger långt efter våra närmaste grannländer när det gäller hur stor del av befolkningen som hittills har testats för covid-19.
I en kartläggning SVT Nyheter gjort utifrån den information som ges till allmänheten på 1177.se så kan man se att det inte är alla regioner som erbjuder virustest fritt för alla. I vissa regioner får man veta att man kan få göra ett test om läkare eller vårdcentral godkänner det, men i andra står det i klartext att vissa grupper, med exempelvis samhällsviktiga arbeten, prioriteras.
Regeringen har gjort en överenskommelse med regionerna där ambitionen är att alla med upplevda symtom ska få göra ett virustest, men dit har de allra flesta regioner ännu inte kommit.
Stockholm först
I överenskommelsen finns också en uttalad ambition att allmänheten ska erbjudas gratis antikroppstester, med möjlighet att ta ut en avgift på 200 kronor.
I dag är det bara Region Stockholm och Region Uppsala som erbjuder antikroppstester. I Stockholm är det gratis, i Uppsala får man betala 200 kronor.
– Testningen av antikroppar syftar till att hitta genomgången infektion, men de flesta regioner prioriterar nu den del av testningen som ger bäst effekt för att minska smittspridningen. Då är det en utökad virustestning som hittar pågående infektion som är mest effektiv. Den kan användas som bas för smittspårning där man även kan hitta andra som har covid-19, säger Emma Spak.
Fakta om undersökningen
- Kartläggningen av vad som erbjuds allmänheten i olika regioner i landet baseras på den information som ges till allmänheten på 1177.se i respektive region.
- Det är självklart så att exempelvis väldigt sjuka personer och som är i behov av vård får möjlighet till testning. Däremot är det mer eller mindre uttalat i olika regioner att man inte ännu har möjlighet att testa alla som upplever symptom, även om om ambitionen är att komma dit så småningom.
- Vad gäller antikroppstester är det ett mindre antal regioner, exempelvis Region Skåne, som planerar att erbjuda detta med start under juli månad.
- Find (Foundation for innovative new diagnostics), som är källa till jämförelsen mellan olika länders testning i denna artikel, är en icke vinstdriven organisation som har huvudkontor i Schweiz och som samarbetar med WHO.
- Find hanterar bland annat statistik och anses av många vara en av de bästa källorna till obunden och pålitlig statistik för exempelvis internationella jämförelser.
Sveriges coronatester: Detta har hänt
2-8 mars: 4 300 personer coronatestas, veckan därpå är det dubbelt så många – nästan 9 000. Fem veckor senare är testningen upp i dryga 20 000 tester.
12 mars: Region Stockholms nya strategi: Färre provtagningar. Större fokus på att stoppa smittans spridning på sjukhusen samt svaga personer.
25 mars: Vårdpersonal kan utföra provtagning på sig själv.
31 mars: Folkhälsomyndigheten får i uppdrag av regeringen att öka testningen och att testa bredare.
13 april: Vårdpersonal i Stockholms län erbjuds test. Äldreomsorgen är inte med i detta test.
4 maj: Socialminister Lena Hallengren säger att Sverige ska testa 100.000 personer i veckan.
8 maj: Socialministern uppmanar regionerna att öka takten i arbetet med att få igång testandet.
28 maj: Statsminister Stefan Löfven tycker för få testas i Sverige.
1 juni: Allmänheten i Västra Götaland börjar testas för covid-19, alla med symptom i Sörmland.
4 juni: Regeringen skjuter till ytterligare 5,9 miljarder kronor för coronatestning och smittspårning och säger att alla med coronasymptom ska erbjudas kostnadsfri provtagning samt att antikroppstestningen ska utökas kraftigt.
10 juni: Vissa apotek erbjuder allmänheten antikroppstester för 700 kr.
11 juni: Regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) kommer överens om gratis testning.
15 juni: Stockholmare får testa gratis, både virus och antikroppar. Bokningsappen klarar inte belastningen och kraschar.