Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, och Soo Aleman, överläkare och docent vid samma institut. Foto: SVT

Experter: Andelen yngre coronapatienter som intensivvårdas lär minska

Uppdaterad
Publicerad

Många oroliga läsare skickar in frågor om coronaviruset till SVT Nyheter. Här besvarar Soo Aleman, överläkare och docent vid Karolinska institutet, och Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi vid samma institut, ett par av de vanligaste.

Just nu är hälften av de personer som intensivvårdas i Sverige under 65. Varför?

Som Folkhälsomyndigheten konstaterat är det väldigt få fall som hittills behövt intensivvård i Sverige. Talen är fortfarande för små för att kunna dra starka vetenskapliga eller statistiska slutsatser.

Coronapandemin

Troligen beror de här första rapporterna från intensivvården på att det framför allt är yngre åldersgrupper som har smittats tidigt i epidemin efter skidresor i Alperna, och det är förmodligen dessa grupper som smittat vidare inom samma ålderskategorier.

Det här kommer troligen att ändras över tid, då vi vet att det framför allt är i de äldsta åldersgrupperna man riskerar att bli allvarligt sjuk eller dö. Antalet personer som blir allvarligt sjuka eller dör kommer förmodligen att öka i och med ökad spridning i Sverige, men andelen yngre kommer antagligen minska. Medelåldern på de avlidna i Italien ligger runt 80. Majoriteten av yngre som smittas kommer att få milda, eller inga, symptom. Även en majoritet av de som får symptom kommer att tillfriskna helt – 85 procent av de i Italien som behövt sjukhusvård har tillfrisknat.

Kan man bli allvarligt sjuk om man är under 70 och inte har underliggande sjukdomar?

Risken finns, men är förmodligen liten. När vi får mer data från större befolkningsgrupper kommer vi att få bättre siffror på hur dödligt viruset är. Det troliga är att dödligheten är betydligt lägre än vad som tidigare angetts, eftersom så många smittade inte har – eller kommer att få – några symptom, eller så är symptomen väldigt milda. Därför söker de inte sjukvård och har inte kommit med i statistiken ännu.

De siffor man hittills använt för att beräkna dödligheten bygger framför allt på data från sjukvården, det vill säga de som har symptom som kräver vård. Dödligheten verkar då mycket högre än den antagligen är.

Jag är under 70 och har högt blodtryck och/eller diabetes. Hur orolig ska jag vara?

Risken att personer under 70 blir allvarligt sjuka och avlider är mycket lägre jämfört med äldre, även om man har dessa underliggande sjukdomar. De flesta människor i samhället, både äldre och yngre, med de här underliggande sjukdomarna kommer få milda eller inga symptom och klara sig utmärkt. Är man däremot över 70 år med underliggande sjukdomar ska man vara ännu mer försiktig när det gäller sociala kontakter, och extra noggrann med handhygien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet