Inga läkarintyg kommer krävas för att söka sjukpenning i upp till tre veckor för en anställd som blir sjuk. Foto: Claudio Bresciani/TT

Försäkringskassan slopar sjukintyg

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i morgon kommer Försäkringskassan inte kräva något läkarintyg för en anställd som söker sjukpenning under tredje sjukveckan.

– Vi anpassar oss efter rådande läge för att underlätta för vården, säger Jacob Lagercrantz på Försäkringskassan.

Coronakrisen skakar om hela samhället och företag och myndigheter tvingas att göra undantag från sina vanliga regler och rutiner. Alla påverkas, och enligt Försäkringskassan vill man minska belastningen genom att nu ta bort kravet på sjukintyg den tredje veckan för den som ansöker om sjukpenning.  

– Vi har bestämt det här eftersom det är en väldigt speciell situation och framför allt är det ett väldigt högt tryck på vården. Det här är ett sätt att avlasta dem så att de inte ska behöva jobba med att ta fram sjukintyg, säger Jacob Lagercrantz, pressansvarig på Försäkringskassan. 

Coronapandemin

Gäller från och med fredag

De nya reglerna börjar gälla från och med imorgon, den 27 mars, och var ett beslut som Försäkringskassan kunde ta på eget initiativ genom rådande lagar. 

– Man kan behöva göra kompletteringar i efterhand, men för att man ska kunna få sin sjukpenning så har vi lättat på reglerna just nu. 

Under normala omständigheter kan en arbetsgivare kräva läkarintyg den andra veckan en anställd stannar hemma från arbetet på grund av sjukdom. Fram till den fjortonde sjukdagen får den anställde sjuklön som betalas ut av arbetsgivaren, och från och med dag 15 kan den anställde ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan. 

– Då ska vi få in en ansökan som ska beskriva vilket arbete och diagnos man har för att vi ska kunna bedöma om man har man rätt till sjukpenning. I ansökan behöver man från och med imorgon inte ha med underlaget som beskriver ens sjukdomsbild, säger Jacob Lagercrantz. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet