– Det finns en stor beröringsskräck när det gäller de här personerna, så vi ser att de behöver extra stöd i att etablera sig i samhället igen, säger Rafi Farouq, verksamhetschef på det sociala centret Flamman i Malmö.
SVT har varit i kontakt med socialtjänster och avhopparverksamheter från delar av landet där många av återvändarna befinner sig. De uppgifter som går att få visar att endast en handfull av IS-återvändarna befinner sig i en avhopparverksamhet.
Björn Berglund är verksamhetschef för avhopparverksamheten Exit som är en del av Fryshuset. Han säger till SVT att de för nuvarande har kontakt med två personer som återvänt från IS. Så värst många fler har de inte heller haft historiskt, runt fem stycken.
Både män och kvinnor
Men alla återvändare kommer inte till avhopparverksamheterna primärt för att få hjälp att lämna religiös extremism. Björn Berglund berättar för SVT att avhopparverksamheterna märkt av en annan trend.
– Där har jag varit med om åtminstone fem tillfällen där jag har fått höra att man har fått uppdrag på gängkriminella och sedan när man börjat arbeta med individen kommer det fram att de har varit ner och stridit i Syrien också, säger han.
På det sociala centret Flamman i Malmö har man i dagsläget sju-åtta IS-återvändare. Det är blandat män och kvinnor.
– Det är en svår grupp att nå, säger verksamhetschefen Rafi Farouq.
Både Björn Berglund och Rafi Farouq pekar mot konsekvenserna av att inte fånga upp IS-återvändarna. De löper risk att återvända till sina gamla radikala miljöer, eller rekryteras av gängkriminella.
Hör Rafi Farouq berätta om riskerna i klippet.