Foto: TT

Få kommuner har beredskap för skyfall

Publicerad

Många kommuner är dåligt rustade för skyfall. Det visar en enkät som Svenskt vatten har gjort. Bilden bekräftas av försäkringsbranschen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Många kommuner har inte börjat planera eller bygga för att klara ett skyfall.

I framtiden kommer kraftiga regn att bli vanligare på grund av klimatförändringarna, men många kommuner är dåligt förberedda för skyfall. Det visar en undersökning av 14 kommuner som Svenskt vatten låtit miljökonsulten Sweco göra.

En tredjedel har varken börjat bygga för extrema skyfall eller har en beredskapsplan. Ännu fler saknar mobila pumpar och vallar att sätta upp.

#vårtklimat

Mats Andréasson på Sweco som gjort undersökningen har jobbat med översvämningsfrågor under 40 år och han säger att undersökningen gäller i många av landets kommuner. Varje år drabbas ett 15-tal samhällen av regn som överskrider avloppssystemens kapacitet.

– Nästa gång det kommer ett större regn är det ju risk att de drabbas igen om man inte gör stora åtgärder, säger Mats Andréasson.

Oftare och dyrare

En annan enkät som försäkringsbranschen gjorde i våras med hälften av landets kommuner visade samma sak. Trots att i stort sett alla kommuner uppgav att de tror att de kommer att påverkas så har bara en femtedel av kommunerna gjort något för att klimatsäkra eller planera en anpassning.

Översvämningarna blir också allt dyrare för försäkringsbolagen. Förra året steg kostnaden över en miljard, flera gånger mer än åren innan.

– Ja, det var väldigt mycket mer. Det är någonting vi förväntar oss att se allt mer framöver, säger Staffan Moberg, klimatansvarig på branschförbundet Svensk försäkring.

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ser att kommunernas beredskap för skyfall kunde vara bättre.

– Många kommuner jobbar fortfarande med kunskapsinhämtning och har inte kommit till den fysiska planeringen och beredskapen. Men vi ser att allt fler tar hänsyn till det i dag och anpassar sig till ett förändrat klimat. Inte minst genom att fler och fler söker bidrag, säger Barbro Näslund-Landenmark, expert på naturolyckor vid MSB.

Sedan klimat- och sårbarhetutredningen slutfördes 2007 så har mycket hänt i kommunernas klimatarbete, menar Näslund-Landenmark.

– Och eftersom flera kommuner har drabbats av skyfall med stora skador så börjar också andra kommuner titta på frågan. Många kommuner och län har i dag gjort skyfallskarteringar, så det har blivit betydligt bättre jämfört med tio år sedan.

Nya rör inte nog

Men det är inte större avloppsrör som löser problemet. Det handlar om att stoppa husbyggen på fel ställen, och om att bygga gator och parker på ett sånt sätt att enorma mängder vatten kan ledas bort. Därför är beredskap för skyfall inte bara ett ansvar för kommunernas vatten och avloppsavdelningar menar Svenskt vatten som samlar just dessa organisationer.

– Man måste sluta se det här som en VA-fråga, säger vd Anna Linusson.

– Det är redan något vanligare och vi ser i framtiden att det kommer att bli ännu mer vanligt med skyfall av sådan karaktär att det inte är en möjlig lösning, vare sig praktisk eller ekonomisk, att ha gigantiska rör som står outnyttjade 99 procent av tiden och fylls bara en gång vart femtonde år eller så. Man måste lyfta den här frågan i kommunerna.

Lågt liggande gator drabbas

Medan riskerna med översvämningar från höga flöden i åar och sjöar är bättre kartlagda är många kommuner just nu på väg att genomföra prognoser för vad som händer om ett skyfall slår till. Kartor som visar vilka gator som ligger lågt och hur många som kan drabbas kan hjälpa till att förebygga skador.

– Beredskapsplaner i all ära, men det är ju bara när man har misslyckats med samhällsplaneringen eller haft extrem otur. Men det är mycket man kan göra bättre så man slipper en översvämning även om man får ett kraftfullt regn. Det är för många som tror att det kan lösas med rör eller inte ens tänker på att man kan göra saker förebyggande, säger Anna Linusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet