Om en polisanställd upprepande gör sig skyldig till grovt rattfylleri kan hen förlora jobbet, men första gången brukar ärendet skrivas av. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Vilhelm Stokstad/TT

Rattfulla polisanställda får behålla jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Assistenten körde bil med 2,85 promille i blodet. Rätten bedömde att kvinnan var en fara för gångtrafikanter och dömde henne till två månaders fängelse – men hon fick behålla jobbet.

SVT Nyheters granskning visar att ingen polisanställd som kört rattfull har sparkats på fem år.

Under 2014–2018 har ett tiotal ärenden om att skilja en person från sin tjänst på grund av rattfylleri varit uppe i Polismyndighetens personalansvarsnämnd. Men samtliga fall har skrivits av.

I ett fall hade en civilanställd assistent 2,85 promille alkohol i blodet och ett vittne berättade att hon körde förbi ett övergångsställe så att två eller tre personer fick backa för att inte bli påkörda.

Enligt rätten fanns det risk för att hon kunde ha kört på gångtrafikanterna eller in i en bil. Kvinnan dömdes till två månaders fängelse.

”Eftersom alkoholkoncentrationen i blodet var så hög och körningen mycket trafikfarlig ska fängelsestraffet bli något längre än normalt”, skriver tingsrätten i sin dom.

Körde i diket

I ett annat fall dömdes en polisinspektör till skyddstillsyn för grovt rattfylleri efter att ha framfört en bil med 1,26 promille i blodet. Han körde in i ett fordon så att kvinnan i bilen tvingades uppsöka läkare.

Ärendet skrevs av eftersom ”gärningen var preskriberad i arbetsrättsligt hänseende”.

Baserar sig på Arbetsdomstolen

Enligt Lotta Gustavson, vice ordförande för Polismyndighetens personalansvarsnämnd, baserar man sig på Arbetsdomstolens praxis i sina bedömningar om personen ska få behålla jobbet.

– Brottet grovt rattfylleri anser vi och Arbetsdomstolen är allvarligt, så brottet i sig kan leda till avskedande. Men Arbetsdomstolen säger samtidigt att det finns anledning att behandla grova rattfyllerier lite speciellt, de har ofta med en alkoholproblematik att göra, säger hon.

Om nämnden anser att rattfylleriet beror på ett alkoholberoende av sjukdomskaraktär och den anställde genomgår eller ställer sig villig till rehabiliterande åtgärder, samt om man kan bedöma att det inte finns någon större risk för återfall, har Arbetsdomstolen bestämt att man ska få behålla jobbet vid enstaka grova rattfyllerier, menar hon.

– Om man åter gör sig skyldig till grovt rattfylleri är bedömningen en annan, då riskerar man sin anställning.

Körde rattfull två gånger

Men återförbrytelser resulterar inte automatiskt i att personen skiljs från sin tjänst. I ett fall dömdes en polisinspektör till skyddstillsyn för grovt rattfylleri. Nämnden valde att fria, trots att det var andra gången han gjort sig skyldig till samma brott.

”Det kan dock konstateras att den tidigare händelsen ligger relativt långt tillbaka i tiden. Vid en samlad bedömning av omständigheterna i ärendet finner nämnden, om än med viss tvekan, att ärendet ska skrivas av”, skriver nämnden i sin motivering.

Lotta Gustavson hävdar att det här fallet är mycket ovanligt.

– Han dömdes första gången 2011, sedan gick det ganska bra för honom innan han fick ett återfall och dömdes igen 2016. Då var han själv väldigt aktiv med att ta initiativ till rehabilitering och alkolås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.