De senaste fem åren har 25 polisanställda förlorat jobbet. Foto: Johan Nilsson/TT

Tio polisanställda som brutit mot lagen – och fått sparken

Publicerad

It-teknikern var våldsam mot sin son och dömdes till skyddstillsyn för misshandel. Han förlorade sitt jobb.

Här är tio personer som avskedats de senaste fem åren – och brotten de dömdes för.

1. Ofredande och grov olovlig körning

En polisinspektör dömdes till 70 dagsböter för ofredande och grov olovlig körning. Personen var tidigare dömd för skyddstillsyn med särskild föreskrift för hot mot tjänsteman. Inspektören hade även ringt till polisens länskommunikationscentral, sagt att han var befäl och försökt få fram uppgifter om ägaren till en bil som han skulle köpa. När han nekades blev han irriterad, arg och upprörd och krävde namn på de som hade fattat beslutet.

2. Ringa narkotikabrott

En passkontrollant dömdes till 40 dagsböter för två fall av ringa narkotikabrott. Personen var redan tidigare dömd till 30 dagsböter för ringa narkotikabrott.

3. Förskingring

En civilanställd assistent dömdes till villkorlig dom för förskingring, sedan hon under flera månaders tid förskingrat 28 420 kronor från sin arbetsgivare. Vart och ett av tillfällena bedömdes som förskingring av normalgraden.

En polis dömdes för misshandel efter att ha dragit sonen i örat. Bilden är inte direkt kopplad till händelsen. Foto: Claudio Bresciani / TT

4. Grov fridskränkning och ringa misshandel

En it-tekniker dömdes till skyddstillsyn med 140 timmars samhällstjänst för grov fridskränkning och ringa misshandel sedan han dragit sin son i örat vid fem–tio tillfällen. It-teknikern hade även tagit tag om sonens armar vid ungefär lika många tillfällen. Enligt domen har våldet visserligen varit lindrigt, men utövats systematiskt och syftade till att allvarligt skada sonens självkänsla. It-teknikern hade även kastat en smörkniv på sin dotter, vilket orsakat smärta och rodnad.

5. Sexuellt ofredande

En polismästare dömdes till 80 dagsböter för sexuellt ofredande vid fem tillfällen. Brotten hade begåtts mot underlydande på polismästarens arbetsplats. Enligt tingsrätten uppgick det samlade straffvärdet till två–tre månaders fängelse.

6. Misshandel

En delgivningsman dömdes till villkorlig dom för misshandel av en kvinna, sedan han slagit igen en bildörr på hennes arm och vänstra fot så att hon drabbades av smärta, svullnad och blånad. Mannen var sedan tidigare dömd för bland annat ofredande. Dessutom hade mannen fått en disciplinpåföljd i form av fem dagars löneavdrag sedan han använt olämplig vokabulär gentemot sin överordnade.

Efter att ha åtalats för stöld och snatteri gjorde en polis slagningar på sig själv i polisens system för att få fram uppgifter i misstanke- och belastningsregistret. Han dömdes senare för dataintrång. Foto: Lise Åserud/NTB/TT

7. Stöld, snatteri och dataintrång

En polissinspektör dömdes till skyddstillsyn för stöld och snatteri sedan han stulit varor för minst 90 000 från butiker. Han dömdes även för dataintrång sedan han gjort slagningar på sig själv via polisens system. Slagningarna omfattade detaljuppgifter i misstanke- och belastningsregistret efter åtalet för stöld och snatteri.

8. Misshandel

En polisinspektör dömdes till villkorlig dom för misshandel och ofredande, sedan hen ofredat en kvinna på en restaurang genom att ta tag i och om överarmarna, trycka upp henne mot en vägg och hålla fast henne under minst två minuter. Inspektören slog henne även i huvudet, tryckte till i bröstkorgen och knuffade henne mot en bardisk. Kvinnan fick smärtor, ömhet, en skada på läppen och blåmärken.

9. Dopningsbrott, vapenbrott och bidragsbrott

En civilanställd assistent dömdes till villkorlig dom för ringa dopningsbrott, ringa vapenbrott, bidragsbrott och grovt bidragsbrott. Påföljden blev villkorlig dom.

10. Förskingring

En civilanställd assistent fick villkorlig dom efter att ha förskingrat sammanlagt 31 550 kronor från en förening som hen var kassör i utanför tjänsten. Assistenten hade tillgång till föreningens kassa och möjlighet att disponera bankkontot.

Källa: Polismyndighetens ansvarsnämnd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.