Av de 28 solkrämer som granskades av Läkemedelsverket nådde endast sex av dem upp till myndighetens krav, visar rapporten.
Tolv krämer hade så stora brister att produktsäkerheten kunde påverkas.
Av dessa drog företagen frivilligt bort fem och i ett fall infördes säljförbud.
Bland de undersökta produkterna återfinns stora tillverkare som ACO och distributörer som Apotek Hjärtat och Apoteksgruppen.
– Apotekens krämer hade inga graverande brister, inga drastiska fel. Mer formfel än allvarliga. Det kunde gälla informationen på förpackningen, någon detalj som saknades. Vi har bedömt att det inte fanns någon större risk att missförstå, säger Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket till SVT Nyheter.
Rapporten är en uppföljning av en granskning från 2008-2009. Även då upptäcktes stora brister bland solkrämer.
Bättre produkter
I båda undersökningarna fick 80 procent av produkterna anmärkningar när det gällde bevis för den utlovade effekten.
Läkemedelsverket anser dock i sin uppföljning att ”projektet inneburit att solskyddsprodukter med osäker skyddseffekt, otillåtet UV-filter, otydliga användarinstruktioner eller felaktig marknadsföring har korrigerats elller tagits bort från marknaden”.
Hur många icke-kontrollerade solkrämer det finns på marknaden, vid sidan av de 28 kontrollerade, kan inte Tomas Byström svara på.
– Tyvärr har vi inte möjlighet att ha kontroll på hur många varor som finns på den svenska marknaden just nu. Med tanke på att de kan vara anmälda och på marknaden även i andra EU-länder. De omfattas ju av EU:s frihandel.
Nya EU-regler i juli
– Om den är tillverkad i Frankrike så har den franska myndigheten ansvaret. Men det kan tänkas att det blir bättre senare i år, för då ska de som släpper kosmetiska produkter på marknaden i EU anmäla till ett EU-gemensamt register. Det blir EU-nivå istället för nationell nivå.
Vad som importerats från EU genom frihandeln står på hyllorna i affärerna, men finns inte registrerat i Läkemedelsverkets register.
Den nya regeln börja gälla 11 juli och den gemensamma databasen ska ligga under EU-kommissionen.
Tänk på detta i solen
- Använd mycket solkräm. Ett barn i sjuårsåldern behöver runt 30 milliliter för att täcka hela kroppen. En vanlig flaska på 200 milliliter räcker då cirka sex gånger.
- Vuxna rekommenderas en handfull solkräm till hela kroppen.
- Sommartid i Sverige är solen starkast mellan klockan 11 och 15. Långa skuggor betyder svagare sol, korta skuggor starkare sol. Undvik solen när den är som starkast.
- Sand, snö och vatten reflekterar solen. Även höjd över havet påverkar, solen tar mer i fjällen.
- Täckande kläder ger ofta bäst solskydd. En tunn tröja motsvarar faktor 5-20.
Källa: Sjukvårdsrådgivningen