Samkönade par gavs möjligheten att gifta sig när äktenskapsbalken blev könsneutral i maj 2009. Borgerliga vigselförrättare bedöms av länsstyrelsen och kan inte vägra ett par vigsel – det kan däremot en vigselförrättare som tillhör ett trossamfund.
För att värna religionsfriheten är församlingar inte tvingade att viga om det går emot deras tro.
5 av 34 viger homosexuella
I dag har 37 samfund i Sverige vigselrätt. SVT har sökt dessa och frågat om de utför vigslar mellan samkönade par. Av de 34 som svarat är det fem som säger ja och 23 nej.
Fyra har också valt att inte svara på frågan och två har sagt att de inte tagit ställning. En av dem är Equmeniakyrkan, som är ett av de största frikyrkliga samfundet i Sverige med cirka 685 församlingar runt om i landet. De låter valet vara upp till varje enskild församling.
Lyckebo församling utanför Uppsala, som tillhör Equmeniakyrkan, har fortfarande inget klart svar på hur de ställer sig till att viga homosexuella.
– Vi har jobbat med frågan, men vi har inte kommit framåt särskilt långt, säger Jan Blomgren, ordförande i församlingen.
– Problemet för många är när ett homosexuellt förhållande jämställs med det man ser som det heliga äktenskapet mellan man och kvinna.
”Behöver inte vara juridiskt”
Han säger också att han skulle vilja se att den juridiska aspekten av ett äktenskap och den religiösa separerades. När Equmeniakyrkan bildades uppmanade han även samfundet att avstå vigselrätt.
– Vi kristna kan väl gå till borgmästaren i 45 sekunder och säga ja, så har vi skött juridiken. Sen kan vi fira gudstjänst inför gud, men det behöver inte vara en juridisk historia.
De muslimska samfund som SVT fått kontakt med har antingen svarat att de inte viger samkönade par, eller valt att inte svara på frågan alls.
Habre Hissein är styrelsemedlem i Uppsala moské och menar att det inte är upp till en enskild imam att fatta beslut om samkönade vigslar eftersom det, enligt hans tro, är emot islam. Han ställer sig däremot positiv till att homosexuella par kan gifta sig utanför moskén.
– Jag bestämmer att leva mitt liv som muslim och de bestämmer att leva sitt liv på det sätt de vill. De har den friheten att välja, och gud har gett dem den friheten.
”Kärleken är viktigast”
Ett av de samfund som däremot säger ja till samkönade vigslar är Svenska kyrkan. Där måste kyrkoherden se till att en präst utför vigseln, men enskilda präster har dock inte skyldighet att viga homosexuella par.
Svenska kyrkan är det största samfundet i Sverige med omkring 5,9 miljoner medlemmar och var en av de första stora kyrkorna i världen att jämställa homosexuella äktenskap med heterosexuella. Omkring 15 400 par per år gifter sig i samfundet per år och 2018 var 162 av vigslarna samkönade.
– Vi ser det så att Jesus budskap är att kärleken är det viktigaste, då gäller det också för människor som har annan sexuell läggning än den heterosexuella. Därför är det viktigt att lyssna på och tillmötesgå de som vill leva i livslånga relationer. Det som är viktigt för oss är att det finns en sådan intention, säger Cristina Grenholm, kyrkosekreterare i Svenska kyrkans kansli i Uppsala.
Fakta om kartläggningen
Det är Kammarkollegiet som ger trossamfund vigselrätt. Ett samfund är en sorts organisation med religiös verksamhet där flera församlingar kan ingå.
SVT har sökt de 37 samfund som har vigselrätt i Sverige och frågat om de utför vigslar mellan samkönade par. Fem har svarat ja, 23 har svarat nej, två säger att de inte har tagit ställning, fyra säger att de inte vill eller kan svara på frågan och tre har inte svarat alls.
Här är listan (observera att namnen på samfunden kommer från Kammarkollegiet och att de kan variera på samfundens egna plattformar):
Ja:
Judiska församlingarna i Sveriges centralråd
Liberala katolska kyrkan i Sverige
Scientologi-kyrkan i Sverige
Svenska kyrkan
Vännernas samfund i Sverige, kväkarna
Nej:
Anglikanska kyrkan
Bosniakiska islamiska samfundet
Eritreanska ortodoxa tewahdo kyrkan i Sverige
Estniska evangelisk-lutherska kyrkans kontrakt i Sverige
Etiopiska ortodoxa tewahdo kyrka ärkestiftet i Sverige
Evangelisk luthersk mission – bibeltrogna vänner
Frälsningsarmén i Sverige
Grekisk-ortodoxa metropolitdömet av Sverige och Skandinavien (Grekisk-ortodoxa kyrkan)
Islams ahmadiyya församling i Sverige
Jesu Kristi kyrka av sista dagarnas heliga
Makedonska ortodoxa kyrkan
Pingst-fria församlingar i samverkan
Romersk-katolska kyrkan i Sverige
Ryska ortodoxa kyrkan – Kristis förklarings ortodoxa församling
Serbisk-ortodoxa kyrkan i Sverige
Sjundedags adventistsamfundet
Svenska alliansmissionen
Svenska islamiska församlingarna
Svenska ortodoxa kyrkan
Svenska ortodoxa prosteriet
Sveriges muslimska förbund
Trosrörelsen
Jehovas vittnen
Har inte tagit ställning:
Equmeniakyrkan
Evangeliska fosterlandsstiftelsen
Uppger att de inte vill/kan svara:
Islamiska kulturcenter unionen i Sverige
Islamiska sunni centret trossamfundet i Sverige (ISC)
Islamiska shi'a samfunden i Sverige (ISS)
Bröderna kristen Gemenskap
Har inte svarat:
Förenade islamiska föreningar i Sverige
Islamic center i Malmö
Islamiska fatwabyrån i Sverige (IFBS)