• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Få våldtäkter uppklarade hittills 2017

Uppdaterad
Publicerad

Bara 8 procent av de våldtäkter som har handlagts av myndigheter under det första halvåret 2017 har klarats upp, enligt statistik som Brå publicerar i dag. Det är en nedgång från förra året då siffran var 12 procent.

Johanna Olseryd är utredare på Brå och arbetar med frågor om sexualbrott. Hon tycker inte att nedgången från 12 till 8 procent är anmärkningsvärd.

– Många anmärker på att siffran känns låg, men man måste ha förståelse för att det finns omständigheter i de här brotten som gör att de är svåra att utreda. Man kan till exempel ha bevisning som gör att det går att styrka att det har skett ett samlag, men det kan ändå vara svårt att bevisa att det har skett utan samtycke, säger hon.

Fler anmälningar

En förklaring till den sjunkande uppklaringsprocenten är att fler våldtäkter anmäls. Siffran över handlagda ärenden för de sex första månaderna i år är 4.004 våldtäkter. Motsvarande siffra för samma period förra året var 3.047. Det kan jämföras med siffrorna över uppklarade våldtäkter: 302 det första halvåret 2017 respektive 354 förra årets första halvår.

I fjol presenterade Brå siffror som visade att antalet anmälda sexualbrott ökat kraftigt. Det behöver dock inte innebära att fler våldtäkter begås i dag än tidigare.

– När det gäller våldtäkter så ligger antalet anmälningar ganska stabilt de senaste åren och det är väl det som gör att man tror att anmälningsbenägenheten har ökat, säger Johanna Olseryd.

”Utesluter inte ökad utsatthet”

Samtidigt konstaterar hon att Brå inte kan uttala sig säkert om varför fler sexualbrott anmäls.

– Vi utesluter inte att ökningen beror på både en ökad utsatthet och en ökad benägenhet att anmäla, att man nu definierar det man har utsatts för som ett sexualbrott.

TV: Kriminologen: ”Brott mot kvinnor och barn har inte lika hög status”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.