Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ska pressa ut varenda en krona som finns att ta ut” – Industrifacken begär löneökningar på 4,4 procent nästa år.

Industrifacken begär 4,4 procent i löneökningar

Uppdaterad
Publicerad

Industrifacken begär 4,4 procent i löneökningar nästa år, meddelar Facken inom industrin på en pressträff. Kravet är det högsta de lagt fram sedan 1997 när avtalet tecknades.

– Vi tycker att det är ett läge nu att höja löneökningstakten något mot hur vi har legat tidigare, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall till SVT.

Industrifacken vill dessutom bygga vidare på avsättningar till deltids- och flexpension, samt höja lägstalönerna med 1 600 kronor.

– Med tanke på hur det ser ut nu är det viktigt att värna dem med de lägsta lönerna, säger Marie Nilsson.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson håller med.

– Satsningen på lägstalöner gör att de med minst marginaler kan få en ekonomisk lättnad, men vårt budskap är fortfarande tydligt. Politik och arbetsgivare måste ta större ansvar nu – arbetarna ska inte ta hela smällen, säger han i ett pressmeddelande.

Tuffa förhandlingar

Risken för att löneökningstakten skulle spä på inflationen är låg, anser Marie Nilsson.

– Vi har inte lönedriven inflation i Sverige, vi hade det på 80-talet och vi vill inte tillbaka dit, säger hon.

Vad kravet landar på återstår att se, och Marie Nilsson förväntar sig tuffa förhandlingar.

– Det låter förmodligen som det brukar låta när det drar ihop sig till avtalsrörelse – att det inte finns några utrymmen för löneökningar och att vi har ställt krav som är alldeles för höga, säger hon.

”Hade gärna sett högre krav”

13 av 14 LO-förbund står bakom kravet. Men Transport är inte med. Seko har tidigare varit tveksamma till samordningen, beroende på hur höga lönekrav som skulle ställas, men står nu bakom förslaget.

”Vi hade gärna sett att vi landat i högre krav denna gång och vi har gjort vad vi har kunnat för att pressa upp nivåerna men jag står bakom beslutet i LO-styrelsen”, skriver Sekos ordförande Gabriella Lavecchia i ett sms till TT.

I konstellationen Facken inom industrin ingår LO-förbunden IF Metall, Livs, och GS (skogs- och träfacket) samt tjänstemannafacken Unionen och Sveriges Ingenjörer.

Industriarbetsgivarna: Oacceptabelt

Att facken lägger fram ett löneökningskrav på denna nivå är anmärkningsvärt, anser Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

– De här kraven ser vi som oacceptabelt höga. Det kommer inte stärka industrins konkurrenskraft, och jag kan inte heller se grunden för dem när vi nu går in i en lågkonjunktur. Det här kommer att skapa risker för industrijobben och sysselsättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.