Arkivbild: Personal från migrationsverket väntar in tåget från Malmö/Köpenhamn. Foto: TT

Facket: Migrationsverkets personal går på knäna

Uppdaterad
Publicerad

Medarbetare som gråter, jobbar 14 timmar i rad och får göra sitt jobb i städskrubbar. Så ser situationen ut för Migrationsverkets personal. Nu larmar fackförbundet ST om en ohållbar situation och kräver förändring.

– Alla gör så gott de kan, folk har ställt upp så in i Norden eftersom de inser att det är en akut situation av enorma mått. Man vill ställa upp och det har man gjort men man kan inte jobba dygnet runt, det funkar inte i längden, säger Britta Lejon, ordförande för fackförbundet ST till SVT Nyheter.

”Gränsen är nådd”

De senaste månaderna har antalet asylsökande till Sverige ökat brant. Migrationsverket har anställt ny personal för att avlasta men introduktionen har inte fungerat enligt ST, som är det fackförbund som organiserar flest medarbetare på Migrationsverket.

Sverige inför gränskontroller

– Man har anställt många nya och alla har inte fått introduktionsutbildning. En del vet inte ens vad de har för chefer och folk kommer och gråter för att det är så kaotiskt.

Den akuta situationen för många flyktingar gör att personalen pressat sig och stått ut med sin arbetsbörda extra länge. Men för många är nu gränsen nådd, menar ST-ordföranden.

– Situationen var ansträngd redan innan hösten men nu är gränsen nådd, folk går på knäna, och får varken den dygnsvila eller veckovila de har rätt till.

Protestbrev till ledningen

I Göteborg har personalen på Migrationsverket skrivit ett protestbrev till ledningen. Där man skriver ”Ingen kan längre planera sitt privatliv. Vi är utmattade och känner ständig stress och trötthet”, enligt P4 Göteborg.

Och kritiken gäller inte bara personal i Göteborg. Enligt Britta Lejon har kritiken utlösts delvis på grund av att ledningen på Migrationsverket antytt att schemat över jul och nyår kan komma att ändras.

– Många har sett fram emot att vara lediga då, men nu vet man inte hur det blir. Man har upplevt att ledningen pekar med hela handen snarare än att man för en dialog.

”Kräver att ledningen lyssnar”

Enligt Britta Lejon pågår en dialog med ledningen och hon hoppas på en lösning.

– Vi kräver att ledningen lyssnar på medarbetarna, jag utgår från att man kommer att lösa det.

På kort sikt behöver personalen avlastning och vila, men på lång sikt krävs mer, menar hon.

– På längre sikt krävs mer resurser till Migrationsverket, vi skulle också vilja se en bättre samordning mellan myndigheter och kommuner. Sedan krävs det också ett politiskt ledarskap, det har vi framfört till arbetsmarknadsministern, säger Britta Lejon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet