En person sitter i en modern kontorsmiljö, klädd i en svart tröja med en ljusblå skjorta under. Det finns ett fönster som släpper in naturligt ljus, och en vit vägg i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sacos representant Susann Sass Jonsson: ”Vi andra dras med när förtroendet är naggat i kanten”. Foto: SVT/Midhat Poturovic

Facket om JO-kritiken: Tar emot beskedet med lättnad

Publicerad

JO menar att Stockholms landshövding Anna Kindberg Batra har brutit mot grundlagen och dessutom varit jävig. På länsstyrelsen var JO-kritiken väntad.

– Vi var kritiska redan när vi fick den nya landshövdingen och började känna av en annan riktning än vad vi var vana vid, säger Susann Sass Jonsson, ordförande för fackförbundet Saco-S på Stockholms länsstyrelse.

Susann Sass Jonsson säger att hon är lättad efter Justitieombudsmannens kritik mot Anna Kinberg Batra. Fackförbundet har under våren själva riktat liknande kritik mot landshövdingen.

– Nu får vi stöd för den kritiken, säger ordförande Susann Sass Jonsson.

Hon har inte hunnit prata med så många medarbetare på länsstyrelse ännu, men de Sass Jonsson pratat med menar att kritiken var väntad.

”Började successivt ifrågasätta beslut”

Den förra partiledaren för Moderaterna, Anna Kinberg Batra, tillträdde som landshövding i Stockholm förra året och det har pratats om en förtroendekris på myndigheten.

För tillfället utförs en intern förtroendemätning på myndigheten och Susann Sass Jonsson vill avvakta mätningen innan hon uttalar sig om tjänstemännens förtroende. Kritik mot Anna Kinberg Batra har dock förekommit sedan förra året.

– Vi började successivt ifrågasätta en del beslut som landshövdingen tagit. Nu vet vi att kritiken var befogad, säger Sass Jonsson.

En arbetsmiljöfråga

Det är i slutändan regeringen som beslutar om de har fortsatt förtroende för Anna Kinberg Batra. Civilminister Erik Slottner (KD) meddelande tidigare att landshövdingen måste ta till sig av kritiken men att regeringen har förtroende.

Susann Sass Jonsson lyfter dock fram hur viktigt det är för personalen på myndigheten att känna tillit från allmänheten.

– Har man en myndighetschef vars förtroende är naggat i kanten då blir det också så att vi andra dras med i det. Det är jätteviktigt att vi som myndighet har högt förtroende från allmänheten, säger Sass Jonsson.

I slutändan menar den fackliga ordföranden att det handlar om en arbetsmiljöfråga.

– När vi kommer ut på fält och pratar med alla de som vi möter så blir det svårt för handläggarna att göra ett bra jobb om ingen litar på det vi håller på med.

”Att hon sitter kvar var väntat”

Anna Kinberg Batra har under eftermiddagen meddelat att hon sitter kvar.

”Svaret från henne, att hon sitter kvar, var väntat. Sedan om hon kan bygga upp förtroendet igen återstår att se”, skriver Susann Sass Jonsson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.