En person i en glasyr med grått hår bär en mörkröd tröja och en rutig kavaj. I bakgrunden syns en bokhylla med olika böcker, pärmar och en stol, vilket skapar en akademisk atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör JO Per Lennerbrant om Anna Kinberg Batras rekryteringar: ”Kritiken är allvarlig”. Foto: SVT/Midhat Poturovic

JO riktar allvarlig kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra efter ”kompisrekryteringar”

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen (JO) riktar allvarlig kritik mot Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra för uppmärksammade ”kompisrekryteringar”.

Hon har inte följt grundlagens krav på saklighet vid tre rekryteringar och är jävig i ett av fallen, skriver JO i ett pressmeddelande.

Den förra partiledaren för Moderaterna, Anna Kinberg Batra, tillträdde som landshövding i Stockholm förra året. I våras kunde Aftonbladet avslöja att hon rekryterat två bekanta, varav en är en nära vän, till arbeten på länsstyrelsen.

Den ena tjänsten utlystes endast genom en lapp i länsstyrelsens reception. Den andra utlystes inte alls.

TV4 Nyheterna kunde senare avslöja att en tredje tjänst gått till en person som inte uppfyllde kraven på akademisk examen.

JO riktar allvarlig kritik

Efter uppgifterna i media inledde justitieombudsmannen Per Lennerbrant sin granskning av fallen i april. JO fann att Anna Kinberg Batra inte har följt grundlagens krav på saklighet vid rekryteringarna.

– Landshövdingens agerande vittnar om nonchalans och en bristande respekt för de grundläggande bestämmelser som finns för att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet. Sammantaget förtjänar hon allvarlig kritik för sitt agerande, säger JO Per Lennerbrant.

Anna Kinberg Batra ska enligt utredningen i två fall redan ha bestämt på förhand vilka som skulle få jobben och i det tredje ignorerar hon kravet på akademisk examen. JO överraskas även över hur Kinberg Batra hanterat frågan om jäv.

– Det är anmärkningsvärt att landshövdingen inte tillräckligt uppmärksammade jävsfrågan och såg till att den hanterades på korrekt sätt, säger JO Per Lennerbrant.

Regeringen bestämmer

Det är regeringen som beslutar om de fortfarande har förtroende för Stockholms landshövding.

Statsminister Ulf Kristersson (M) uttalar sig i P4 Extra:

– Det är allvarlig kritik, det är alldeles uppenbart, men jag vill läsa JO:s beslut innan jag har någon ståndpunkt om detta, säger han.

Sverigedemokraterna kräver Kinberg Batras avgång.

– Det är dags att sätta punkt för Kinberg Batras destruktiva ledarskap, skriver Msciwoj Swigon (SD), oppositionsregionråd i Region Stockholm, till SVT.

Även Ida Karkiainen (S), ordförande för konstitutionsutskottet, skriver till SVT att ”förutsättningarna för att sitta kvar ter sig som mycket små”.

Till SVT skriver civilminister Erik Slottner (KD):

”Regeringen har förtroende för alla myndighetschefer till dess annat meddelas”.

Fackförbundet Saco-S säger att man tar emot JO-beskedet med lättnad:

– Nu får vi stöd för vår kritik, säger ordförande Susann Sass Jonsson.

Anna kinberg batra

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turerna kring Anna Kinberg Batra – på 60 sekunder. Foto: Anders Wiklund/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.