En person (Anna Kinberg Batra) i en vit kavaj och svart skjorta står framför en vägg med texten ”Länsstyrelsen Stockholm”. Bakgrunden är ljusgrå och innehåller en logotyp för Länsstyrelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är tre misstag jag gör under mitt första år” – hör Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholms län, om JO:s kritik. Foto: SVT/Midhat Poturovic

Anna Kinberg Batras första ord efter kritiken: Avgår inte

Uppdaterad
Publicerad

JO uttryckte allvarlig kritik mot Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra efter hennes uppmärksammade ”kompisrekryteringar”.

Trots kritiken tänker Anna Kinberg Batra sitta kvar.

– Jag har inga andra planer, säger hon till SVT.

JO menar att Anna Kinberg Batra varit nonchalant och inte följt grundlagens krav på saklighet vid tre rekryteringar. Dessutom anklagas hon vara jävig i ett av fallen.

– Det tar jag på väldigt väldigt stort allvar. Det har aldrig varit min avsikt att göra fel men jag måste medge att jag gjort det och jobba hårt för att återvinna förtroende, säger Anna Kinberg Batra.

Varför vill du sitta kvar?

– Jag tycker att det viktiga i kriser och kritik är att man lär sig och tar till sig. Jag har gjort fel i tre fall när jag var ny som myndighetschef – de situationerna kommer inte att uppstå igen, säger Kinberg Batra.

”Det kan jag ångra i dag”

Du rekryterade faktiskt en nära vän, förstod du inte att det skulle leda till kritik?

– Det var därför det var så viktigt att göra rätt. Ibland rekryterar man folk man känner, det är inte alls olagligt, däremot är det extra viktigt att det går rätt till, säger Anna Kinberg Batra och fortsätter:

Det kan jag ångra i dag, att jag inte fattade ett annat beslut där och då.

Det kommer kritik från JO:s sida där man skriver om respekten för det offentliga. Hur ser din respekt ut för Sveriges demokrati?

– Den är väldigt stor och det är precis därför jag tar till mig av kritiken. Det där är den hårdaste skrivningen i yttringen, tycker jag. För att det har aldrig någonsin varit min avsikt att vara vare sig nonchalant eller respektlöst. Det är dåliga egenskaper jag inte hoppas att jag har som person.

Två av tre rekryteringar är kvar

Landshövdingen menar att hon och länsstyrelsen har mycket viktigt arbete framför sig. Dessutom säger hon att två av de tre kritiserade rekryteringarna är kvar på myndigheten.

– Alla tre var högt kvalificerade, säger hon.

Hur ska vi kunna veta det? Det är ju det som är själva kritiken?

– Det får man naturligtvis bedöma själv. Det är ganska noga utrett och finns publicerat på JO:s webbplats, säger Kinberg Batra.

SD kräver avgång

Efter Anna Kinberg Batras uttalande kräver Sverigedemokraterna hennes avgång.

– Det är dags att sätta punkt för Kinberg Batras destruktiva ledarskap. Att låta henne sitta kvar är att legitimera ett ledarskap präglat av skandaler och oansvarighet, skriver Msciwoj Swigon (SD), oppositionsregionråd i Region Stockholm, till SVT.

Även Fackförbundet ST kräver att Kinberg Batra avgår efter kritiken, skriver Expressen.

Se hela intervjun med Anna Kinberg Batra i SVT:s livesändning på SVT Play.

En person i en glasyr med grått hår bär en mörkröd tröja och en rutig kavaj. I bakgrunden syns en bokhylla med olika böcker, pärmar och en stol, vilket skapar en akademisk atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör JO: ”Kritiken är allvarlig”. Foto: SVT/Midhat Poturovic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.