Åsa Erba Stenhammar intervjuas av SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns risk för självcensur”. Åsa Erba Stenhammar, facket ST:s förhandlingschef, ger sin syn på problemet om statligt anställda inte vågar engagera sig. Foto: Cornelia Schauermann

Facket ST varnar: Statligt anställda oroliga efter fallet med ”Rebellmamman”

Publicerad

Efter att Energimyndigheten fick reda på att Marie var engagerad i Rebellmammorna avslutades hennes provanställning.

Fackförbundet ST varnar för att statligt anställda är oroliga för att engagera sig.

– Anställda måste kunna ha ett privat engagemang utan att bli av med jobbet, säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef.

När Marie blev av med sitt jobb på Energimyndigheten på grund av engagemang i Rebellmammorna fick det stor uppmärksamhet.

Rebellmammorna är en del av klimatrörelsen Extinction Rebellion som har utfört civil olydnad. Marie berättar att hon aldrig utfört civil olydnad utan enbart deltagit i fredliga demonstrationer.

Fackförbundet ST, som representerar Marie, menar att de sett en ökad oro bland deras medlemmar för att engagera sig sedan efter rapporteringen om Maries fall.

– Det kom väldigt många frågor kring regelverk, säkerhetsprövningar. och kring vad för typ av privat engagemang som man kan ha, säger Åsa Erba Stenhammar.

Undersökningsarbete: Rebellmamman nämns i frisvaren

Efter att fallet blev omskrivet i media genomförde förbundet i april en arbetsmiljöundersökning bland deras medlemmar. Enligt Erba Stenhammar framkom det då i frisvaren att ”fallet med Rebellmamman” gjort att personer inte vågar berätta om sitt engagemang utanför jobbet.

Samtidigt uppger fackförbundet att de har flera medlemmar som är engagerade på fritiden.

– Är du en av de bästa biologerna är det troligt att du är engagerad i de frågorna inte bara i ditt arbetsliv utan även i ditt privatliv.

Facket har anmält Maries fall till Justitiekanslern.

– Det handlar om statligt anställdas yttrandefrihet och vem det är som bestämmer vad som är ett hot mot rikets säkerhet.

Facket: Vem bedömer engagemanget?

Maries tjänst var säkerhetsklassad vilket innebär att hon säkerhetsprövades. Det gör man för att säkerställa att personer som har tjänster med en betydelse för rikets säkerhet inte utgör en fara.

Hon blev av med sin säkerhetsklassning efter att hennes engagemang blev känt hos hennes arbetsgivare.

– Vem är det som ska avgöra om ett engagemang i en fredlig klimatrörelse ska utgöra ett säkerhetshot? Nu är det otydligt vem det är som har gjort den tolkningen, säger Erba Stenhammar.

Att statligt anställda känner sig rädda för att bli av med jobbet menar ST kan få konsekvenser.

– Om man blir osäker på var gränsen går kan det bli att man håller sig en bit bortanför den och då har man fått ett ganska stort ingrepp, säger Erba Stenhammar.

Energimyndighetens svar

Energimyndigheten vill inte kommentera det enskilda fallet men uppger i ett mejl till SVT att de grundlagsskyddade rättigheterna är självklarhet för Energimyndigheten. och att det kan vara meriterande att förstå politiska processer på vissa tjänster.

Om undersökningen

Fackförbundet ST har gjort en arbetsmiljöundersökning. Det var 22 328 av fackförbundets medlemmar som deltog och svaren samlades in 9-23 april.

Där svarar totalt 19 procent att de inte vågar framföra kritik/önskemål och 12 procent uppger att de inte kan framföra kritiska uppfattningar externt om hur arbetsplatsen fungerar.

Av de som uppger att de i hög eller ganska hög grad upplever sin anställning som otrygg är det 42 % som uppger att det beror på att de har svårt att framföra kritik.

I frisvaren framkommer det enligt ST att fallet med Rebellmamman har gjort att personer inte vågar berätta om sitt engagemang utanför jobbet, men det finns inga siffror på det.

Källa: Från Fackförbundet ST.

Extinction rebellion och Rebellmammorna

Extinction Rebellion (XR) är en internationell klimatrörelse som använder civil olydnad för att uppmärksamma klimatfrågor. De har inte några medlemmar som samlas genom en medlemsavgift, men har olika grupper på nationell och lokal nivå som genomför aktioner.

Rörelsen har blivit uppmärksammade för att bland annat blockera vägar och hamnar.

Enligt rörelsen kan alla som ställer sig bakom deras krav och följer dessa grundprinciper och värderingar handla i XR:s namn.

Rebellmammorna finns inom XR och uppger själva att de organiserar mammor, föräldrar och andra allierade med mål om ett hållbart samhälle för kommande generationer.

Under flera av Rebellmammornas demonstrationer har personer suttit i en ring och sjungit för att uppmärksamma klimatet. De har även placerat ut verk de stickat på offentliga platser för att generera uppmärksamhet.

Rebellmammorna uppger själva på Extinction Rebellions hemsida att de oftast har polistillstånd för deras demonstrationer. Vid de tillfällen de inte har det har de, enligt dem själva, som strategi att flytta på sig om polisen begär det.

Källa: Extinction Rebellion, tidigare publiceringar av SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.