– SD:s politik strider helt mot våra stadgar. Det går inte att företräda den politiken och våra medlemmar samtidigt, säger Lars Lindgren, ordförande i Transport, till tidningen.
Enligt undersökningen säger 6 av 14 förbund nej till Sverigedemokrater på förtroendeuppdrag även inom politiskt oberoende TCO, bland dem Polisförbundet.
– Det var ett ganska lätt ställningstagande, säger förbundets vice ordförande Lars Bergman.
”Ett demokratiskt problem”
Ann-Cathrine Jungar vid Södertörns högskola, forskar om högerpopulistiska partier i Norden, och säger att fackföreningarnas avståndstagande från SD är en förlängning av hur partiet uteslutits från förhandlingar av andra riksdagspartier.
– Det finns ett demokratiskt problem när medlemmarna inte får företrädas av vem de vill. Det bekräftar partiets bild av att vara motarbetat av etablissemanget, säger hon.
Söder: Ett sätt att slå mot SD
Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder är kritisk till fackförbundens agerande.
– Det är beklagligt och visar att fackens kopplingar till Socialdemokraterna är väldigt starka. Det här är ett sätt att försöka slå mot SD eftersom vi är ett allt starkare parti inom LO-förbunden, säger han.
Partitillhörighet är inte relevant för förtroendeuppdrag inom fackförbund, anser Söder.
– Representanterna ska företräda medlemmarna gentemot arbetsgivaren på bästa sätt. Då ska det inte spela någon roll vilken partibok man har, det ska vara den som företräder medlemmarna bäst.
SD är positiva till fackförbundens inflytande på arbetsmarknaden, men vill se en avpolitisering av organisationerna, enligt Söder.
– Vi hade velat se att de svenska fackförbunden gick åt samma håll som man har gjort i andra länder. Framför allt så som man har gjort i Danmark där LO har klippt banden med det socialdemokratiska partiet.