”Att vara gisslan handlar om fysik, om hopp och om kärlek. Fokus och åter fokus” skriver journalisten Magnus Falkehed i en text som publiceras av Dagens Nyheter och Aftonbladet i dag.
46 dagar i fångenskap, i mörka källare. Falkehed berättar hur han vandrade fram och tillbaka för att hålla fysiken i gång, om rädslan för att bli sjuk och om tryggheten av en liten plastmanick i fickan – kompassen som hjälpte honom att hålla hoppet vid liv.
”Om jag tar upp den kan jag ta ut riktning nordväst – vägen mot friheten i Libanon.”
Tankarna på familjen där hemma plågade Magnus Falkehed, och han beskriver oron för att glömmas bort när sorgen över hans försvinnande svalnat.
Reportaget som blev klart
Men han skriver också att kollegans närvaro och lugnande röst hjälpte honom att släppa de snåriga tankarna – genom att prata om andra saker. Vanliga saker, som hur man installerar trädgårdslampor.
”Under de kommande minuterna ser jag kvällsljuset på en biluppfart. I bakgrunden skymtar till och med en adventsstake i ett fönster. Vi ska klara det här. Vi ska.” avslutar Magnus Falkehed sin berättelse.
Dagens Nyheter och Aftonbladet publicerar även reportaget, med både text och bilder, som de två svenska journalisterna hann göra innan de kidnappades på väg ut ur Syrien.
I reportaget skildras ett splittrat Syrien, där väpnade grupper byter fiender varannan dag och bristen på lojalitet gör att misstanke och rädsla för förräderi gror överallt. Men framförallt ett land där politiska konflikter drabbar allt ifrån barnfamiljer till gamla – i ett krig som märks var man än beger sig.
”Där är våra gisslandtagare”
De två journalisterna har reste till regionen Qalamoun där de fick möta kriget ur invånarnas ögon. Barn som leker bland krossat glas, ständiga explosioner, misär bland människorna som försöker leva kvar i det härjade området. Förfallna sjukhusbyggnader skildras där läkare, och civila, sliter för att hinna ikapp krigets dagliga skördar av döda och skadade.
I slutet av reportaget har Magnus Falkehed fyllt ut med den sista delen av historien:
”En halvtimme från gränsen till freden och friheten möter vi två mörka bilar. Deras fordon är vältankade med libanesisk bensin och utrustade med kraftfulla, snabbgående motorer. Förarna är välbeväpnade. Det är våra gisslantagare.”
Detta har hänt
18 november: Magnus Falkehed och Niclas Hammarström reser in i Syrien för en reportageresa. De vill skildra hälsoläget och läkares arbete i landet. Resan sker utan uppdrag från någon mediebyrå men de två journalisterna har kontakt med bildbyrån Kontinent, dit Hammarström är knuten.
22 november: Den sista kontakten mellan Kontinent och journalisterna. De träffar, enligt Aftonbladet, en läkare i staden Yabrod på kvällen.
23 november: De två svenska journalisterna kidnappas på väg ut ur landet och förs bort vid 11-tiden i närheten av städerna Ma'loula och Yabrod.
24 november: Kontaktpersonen i Stockholm blir orolig när de inte får kontakt. Vid efterforskningar får de kontakt med en källa som uppger att Magnus Falkehed och Niclas Hammarström blivit bortförda. Anhöriga underrättas och UD larmas.
25 november: Nyheten om kidnappningen offentliggörs och de två journalisterna hamnar på alla förstasidor. Händelsen utreds av Sveriges ambassad i Syrien.
8 januari: Beskedet kommer om att Niclas Hammarström och Magnus Falkehed släppts fria. Hammarström har då hållits gömd på ett hotell i Beirut medan Internationella Röda korset mottagit den nyligen frisläppte Magnus Falkehed och fört honom till svenska ambassaden i Beirut.
Källa: UD, TT, Aftonbladet