Farliga grepp används i psykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

Inom psykiatrin används fortfarande farliga grepp på patienter trots att polisen slutade med metoden för mer än tio år sedan eftersom den anses livsfarlig, uppger Ekot.

Greppen användes vid två dödsfall inom psykiatrin förra året, ett i Karlstad och ett i Södertälje. Metoden innebär att den som ligger ner på mage utsätts för tryck på ryggen.

Den blev omdebatterad efter Osmo Vallos död i samband med ett polisin- gripande. När internationell forskning sedan pekade ut den som farlig ändrade den svenska polisen sitt arbetssätt.

Grepp användes när 32-åring dog

I fallet i Karlstad pågår en polisutredning där åklagare ska ta ställning till om någon ska åtalas i samband med att en utvecklingsstörd man dog på psykakuten.

Den 32-årige mannen hade blivit så pass aggressiv att personalen tillkallat hjälp från ett vaktbolag. Mannen hölls fast och tvingades ner på golvet där han hölls fast. På golvet slutade sedan mannen att andas och han avled senare.

Det grepp som användes mot mannen kan ha varit farligt.

-Det användes ett grepp där man låste patienten i detta fallet, ja, säger Claus Vigsö, chef för psykiatrin i Värmland.

Var det ett grepp som kunde ha medverkat till det andningsstillestånd som sedan inträdde?

-Där får jag bli svaret skyldig eftersom jag inte känner till det precisa grepp som användes.

Men det kan ha varit ett sådant grepp?

-Det kan ha varit ett sådant, ja.

Har ni instruktioner som säger att man inte ska använda det här greppet?

-Nej, men vi har heller inga instruktioner som säger att vi ska använda det här greppet.

Så det kan förekomma?

-Svårt att veta. Det som vi har instruktioner om är hur man på bästa sätt, utan att skada någon, lugnar folk, även om man måste ta till våld.

Sex väktare ska ha varit på plats och enligt psykiatrichefen var det en av dem som tryckte mannen mot golvet.

Andningssvårigheter

Angående fallet i Södertälje säger ett vittne till Sveriges Radios Ekoredaktion att hon blev vittne till hur en man i Södertälje blev nertryckt och snabbt fick svårt att andas.

-Klart han gjorde motstånd, han ville andas, säger vittnet till radion.

Ekot uppger att mannen dog i fjol när personalen höll honom nertryckt på mage i cirka tio minuter. Obduktionen visade att han hade ett allvarligt hjärtfel och att hjärtat inte klarade av ansträngningen.

De ansvariga i Södertälje förnekar dock att han utsattes för tryck på ryggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.