Färre ammas så att mamma får sova

Uppdaterad
Publicerad

Trenden att färre barn ammas håller i sig. Mammans behov av egen tid och nattsömn kan vara en orsak till att fler väljer flaskan framför bröstet.

Av de barn som föddes 2009 helammades 84,5 procent, visar ny statistik från Socialstyrelsen.

Det är en minskning med 4,9 procentenheter sedan 2004 och tio procentenheter mindre än under 1990-talet då amningstrenden var stark.

Marianne Bergström, vårdutvecklare i Stockholms läns landsting och som medverkat till rapporten, pekar på att många förstföderskor är äldre och har hunnit skaffa sig karriär och vanor innan första barnet kommer.

-Dagens föräldrar pratar väldigt mycket om att de behöver egen tid och att mammorna behöver sova.

Bröst bättre

Att pappa tar hand om barnet medan mamma sover är förstås bra, tillägger hon.

-Men om familjen väljer att låta pappa mata med flaska så gynnar det inte amningen.

Modersmjölkstillägg tidigt påverkar också amningen längre fram. Vid två månaders ålder var det 69,4 procent av barnen som helammades, jämfört med 77,3 procent 2004.

-I och med att man går in med flaskmat så får ju kvinnans bröst inte den stimulans som behövs för att de ska fortsätta producera mjölk.

Sofia Zwedberg, specialistbarnmorska på Amningscentrum på Karolinska sjukhuset i Solna, konstaterar att amningen är trendberoende.

-Det pratas mycket om att egen tid och att dela föräldraskapet.

Samtidigt sätter många kvinnor likhetstecken mellan att amma och att vara en bra mamma.

-Jag träffar många som har problem med amningen. Det ska vara så enkelt, naturligt och gosigt. Och så kanske det gör ont, eller så är bebisen inte intresserad av att äta i början.

Ville amma

Så var det för Alexandra Hammarlind. Sonen hade svårt att få tag och resultatet blev väldiga sår på bröstvårtorna.

-Vi hyrde en elektrisk pump som jag bar med mig vart vi än skulle för att han skulle få bröstmjölk det första halvåret.

När dottern föddes försökte hon igen.

-Det gick inte då heller.

Men det blev stressigt att hinna pumpa och ge henne flaska så dottern fick så småningom ersättning i stället.

-Det var en besvikelse.

De regionala skillnaderna är stora. I Stockholms län ammades 91,6 procent av alla två månader gamla barn mot 84,8 procent i Jönköpings län.

Skillnaderna ökar med åldern

Ännu större var skillnaderna när barnet blivit sex månader. Medan 71 procent av Stockholmsmammorna fortfarande ammade helt eller delvis så var det bara 59,2 procent i Värmland.

-Visst är tilläggen bra men bröstmjölken är bättre.

Bröstmjölksersättningen kan aldrig ge samma skydd mot infektioner som de antikroppar som kommer med bröstmjölken, säger Marianne Bergström.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.