IVA-personal på Södertälje sjukhus under coronakrisen 2020. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Färre behöver intensivvård – men faran är inte över

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre personer behöver intensivvård för covid-19. Antalet nyinskrivna patienter har minskat stadigt sedan i maj. Samtidigt har överdödligheten i Sverige sjunkit till mer normala nivåer.

– Det går en lättnadens suck genom sjukhuset nu när vi inte har stabsläge längre och kan börja jobba mer som vanligt igen, säger Filippa Nyberg, chefläkare på Nya Karolinska sjukhuset i Solna, det sjukhus som vårdat flest covid-19-patienter i Sverige.

Under våren har över 2 500 covid-patienter vårdats på sjukhuset och ungefär 500 personer har fått intensivvård. Just nu vårdas ett tjugotal personer på intensiven, en tydlig minskning.

Vården har lärt sig mycket

Trenden syns också i den nationella statistiken. Efter en topp i slutet av april har antalet nyinskrivna i intensivvården minskat stadigt. 70 procent av patienterna som skrivs in överlever, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

På Nya Karolinska har man under våren lärt sig mycket av att vårda covid-19 patienter, säger chefläkaren Filippa Nyberg.

– Dels medicinskt, om själva sjukdomen, men också om hur man arbetar när det är hård press och man måste få saker på plats på kort tid. Mötestiderna och administrationen har minskat. Det måste vi lära oss av och ta med oss in i framtiden.

”Alla måste fortsätta ta ansvar”

Över fem tusen människor i Sverige har dött av covid-19, men efter en topp i april så har överdödligheten minskat och dödligheten är nu nere på ungefär samma nivåer som tidigare år.

Samtidigt har många människor under midsommarhelgen rest över landet och träffats i större sällskap. Viss oro finns inom sjukvården för vad det kan betyda framöver för smittspridningen.

– Alla måste fortsätta ta ansvar för att hålla distansen. Faran är inte över, säger Filippa Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.