En vuxen person kan få 30 000 kronor i ekonomiskt stöd för att återvända till sitt hemland. Foto: TT

Färre får bidrag för att lämna Sverige – men kostnaden per person ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet asylsökande som får bidrag för att återvända till sina hemländer minskar kraftigt. Samtidigt ökar Migrationsverkets kostnad för varje individ – på grund av administrativa avgifter.

– Kostnaden för att betala ut stödet har stigit enormt, säger Kristina Rännar på Migrationsverket.

Asylsökande som återvänder till sina hemländer kan få ett återetableringsstöd från Migrationsverket. Hittills i år har 423 personer fått bidraget beviljat, att jämföra med 957 personer förra året.

– Det har minskat i takt med att antalet asylsökande har minskat, säger Kristina Rännar, processledare för återvändande på Migrationsverket.

Vanligast bland irakier

För en vuxen person ligger det ekonomiska stödet på 30 000 kronor och för barn på 15 000 kronor, en familj kan som mest få 75 000 kronor. De senaste åren är det framför allt personer som återvänder till Irak och Afghanistan som har sökt det ekonomiska stödet.

– 30 000 kronor är i sammanhanget inte särskilt mycket pengar, tanken med stödet är att det ska vara enklare vid ankomst till dess att man har hittat något, säger Kristina Rännar.

2016 var ett rekordår när 2 527 personer beviljades stödet. Den totala summan blev då runt 70 miljoner kronor.

Trots att antalet som får bidraget har minskat har kostnaderna för Migrationsverket inte minskat i samma takt. En anledning till det är att de administrativa kostnaderna för att betala ut stödet har ökat kraftigt, enligt Kristina Rännar.

– Det handlar om en ökning på fyra-fem gånger pengarna per person.

IOM: Missvisande jämförelse

I rena pengar kan det handla om över 5 000 kronor i ökade administrativa kostnader per person. Det är Internationella organisationen för migration, IOM, som sköter utbetalningarna för Migrationsverkets räkning när en person har återvänt. Det var i den senaste förhandlingen med IOM som de ökade avgifterna fastslogs.

Enligt IOM är en anledning att de sedan april i år har utökat sitt uppdrag.

”Förutom utbetalning av återetableringsstöd inkluderar uppdraget även aktiviteter som rör rådgivning, uppsökande, informationsmaterial samt att följa upp och övervaka återetableringen (som inte inkluderades tidigare)”, skriver Simo Kohonen på IOM.

Därför är det, enligt honom, missvisande att jämföra med den tidigare avgiften.

Antal som fick återetableringsstöd

2019: 423 (fram till 6 december)

2018: 957

2017: 1 284

2016: 2 527

2015: 216

2014: 216

2013: 433

2012: 614

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.