Föreningen Stosse misstänks för bluffakturor och svarta löner. Foto: SVT

Fas 3-bolag inför rätta

Publicerad

De hade hundratals Fas 3-deltagare, men stoppades sedan Skatteverket upptäckt misstänkta bluffakturor och svarta löner. Nu åtalas huvudmännen för grovt bokföringsbrott.

I januari väntar rättegång mot huvudmännen bakom föreningen Stosse, som totalt hade flera hundra Fas 3-deltagare fram till att Arbetsförmedlingen fick kännedom om resultatet av Skatteverkets granskning och stoppade verksamheten.

Huvudmännen, som förnekar brott, har redan åkt på rejäla skattesmällar och åtalas nu för grovt bokföringsbrott. Åklagaren Stig Åström uppger för SVT att Europakonventionen hindrar ett åtal för grova skattebrott, eftersom de inblandade redan påförts skattetillägg.

SVT granskar Fas 3

SVT har sökt de inblandade utan resultat.

Fas 3 i kyrkohärva

Men Stosse är inte det enda exemplet på att Fas 3-deltagare skapat jobb åt domstolar.

Flera Fas 3-placeringar finns också med i den så kallade kyrkohärvan, en omfattande bedrägerihärva i Stockholm där åtal väcktes i oktober, och där företrädare för en syrisk-ortodox församling anklagas för att ha lurat Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan på miljonbelopp.

Smäll för fabriken

En rad Fas 3-anordnare har också drabbats av större eller mindre skattesmällar efter att Skatteverket underkänt deras momshantering. Det mest kända exemplet är Jobbfabriken, som en gång var Sveriges största privata Fas 3-anordnare med 600 deltagare.

Bolagets grundare Ivan Daza har kraftfullt motsatt sig Skatteverkets bedömning, och trots att bolaget bakom Jobbfabriken försattes i konkurs redan i fjol har momstvisten fortsatt i domstol ända fram till oktober i år.

2012 försvarade Ivan Daza bolagets dåvarande vinstutdelning med att pengarna behövdes som en buffert ifall Fas 3 skulle läggas ned.

Har du erfarenhet av eller åsikter om Fas 3 – tipsa SVT eller diskutera i sociala medier under #fas3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Fas 3

Mer i ämnet