Fas 3-deltagaren Mikael Persson är inne på sin fjärde Fas 3-plats. Foto: TT/SVT

Fas 3 rekordstort – allt färre får plats

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Fas 3 just nu har rekordmånga deltagare har antalet Fas 3-platser ute i arbetslivet minskat radikalt. SVT:s granskning visar att en tredjedel av Fas 3-deltagarna nu är ”internt placerade” hos Arbetsförmedlingen.

Huvudregeln inom arbetsmarknadsåtgärden Fas 3 är att den arbetssökande ska få en så kallad sysselsättningsplats på en arbetsplats. Det kan vara en kommun, ett företag eller en organisation; ett ställe dit man går om dagarna och får sysselsättning.

Nu visar nya siffror som SVT tagit fram att antalet Fas 3-deltagare utan Fas 3-plats fördubblats på bara några år: från 7.244 i januari 2013 till 14.671 i oktober 2015.

SVT granskar Fas 3

Nu utgör de ”internt placerade” mer än en tredjedel av det totala antalet deltagare i Fas 3, som totalt var nästan 39.000 i oktober.

– De interna placeringarna ökar dessvärre, bekräftar Jeanette Azinovic, enhetschef vid Arbetsförmedlingen.

Utan aktivitet

För många av deltagarna betyder den interna placeringen i praktiken att man inte har någon organiserad aktivitet att gå till, utan bara förväntas söka jobb och hålla kontakten med Arbetsförmedlingen. 

Jeanette Azinovic påpekar att ”internt placerad” också kan betyda att man deltar i någon typ av arbetsmarknadsprogram, men detta rörde enligt myndighetens senaste sammanställning bara en mindre del av deltagarna, och Azinovic medger att siffrorna är problematiska.

– Det är ju en utmaning för Arbetsförmedlingen att kunna räcka till för så många personer.

”Mer förvaring”

SVT har mött Fas 3-deltagaren Mikael Persson som i många år varit engagerad i arbetsmarknadsfrågor. Han är i dag ”internt placerad” och menar att det ger honom möjlighet att styra sin tid. Samtidigt håller han med om att formen går emot grundtanken om sysselsättning.

– Ja, det är mer förvaring i så fall.

Mikael Persson har haft fyra olika Fas 3-platser.

Har du erfarenhet av eller åsikter om Fas 3 – tipsa SVT eller diskutera i sociala medier under #fas3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Fas 3

Mer i ämnet