– Många föräldrar kämpar ju förtvivlat för att få svar och få reda på orsaken till deras barns problem, man ser att det finns svårigheter som ingen kan förklara och det är jättesvårt och jobbigt att leva med den här ovissheten och inte veta vad det är för fel, berättar Katarina Wittgard.
Diagnosen viktig för att få rätt hjälp
I dag jobbar Katarina Wittgard halvtid för FAS-föreningen med att hjälpa andra i en liknande situation och föreläser om FAS sen många år. För henne dröjde det flera år av oro och utredningar innan hon fick ett svar på sonen Karl, som adopterats från Polen.
LÄS MER: Alkoholskador misstas ofta för ADHD
Han var en ovanlig liten fyraåring, hade synfel och var hyperaktiv. Det visade sig vara typiska kännetecken för FAS men ändå dröjde det tills han var elva innan han fick en diagnos.
– Att som för vår del få diagnosen efter många år var en stor lättnad. Det gör att man kan läsa på, hitta kunskap som gör att man har framförhållning och kan förebygga vissa svårigheter. Man kan hitta andra att dela erfarenheter med, berättar Katarina Wittgard.
LÄS MER: Alkohol under graviditet rättsprövas
Kan ge svårigheter i arbetslivet
I dag är hennes son Karl vuxen och med lite stöd och hjälp på vägen har han fått ett jobb han trivs bra med.
Personer med FAS har ofta svårt att hantera vardagen. Det kan handla om problem med sociala relationer, bristande delaktighet i fritids- och kulturaktiviteter, och svårigheter att komma ut i arbetsliv.
LÄS MER: Färre gravida missbrukar alkohol
Gruppen är också kraftigt överrepresenterad när det kommer till psykisk sjukdom och avbruten skolgång.
Behövs mer kunskap
Men det finns fortfarande stora kunskapsluckor när det gäller alkoholrelaterade fosterskador, tycker Katarina Wittgard. FAS-föreningen, där hon är aktiv, arbetar för att utbildning om diagnosen ska finnas med som ett naturligt inslag för alla som studerar till olika vårdyrken, socionom eller lärare.
– Steg ett är att vården får tillräcklig kunskap och tillräcklig medvetenhet om att barn kan ha den här problematiken, så man kan ge rätt hjälp och stöd. I Sverige har vi resurserna och kompetensen men ändå är vi inte där.
FAKTA: FAS
FAS (fetalt alkoholsyndrom) drabbar årligen någonstans mellan 100-200 barn i Sverige men bara ett 30-tal får diagnosen. FAS ger upphov till skador på hjärnan och centrala nervsystemet, liksom på kroppens övriga organ.
Den mildare formen av alkoholrelaterade fosterskador, kallat FASD (fetala alkoholspektrumstörningar), är både vanligare och ännu svårare att upptäcka, eftersom den har samma kännetecken som andra typer av diagnoser som adhd, autism eller utvecklingsstörning. FASD behöver till skillnad från FAS inte ge några särskilda fysiska kännetecken. Man räknar med att cirka en procent av världens befolkning föds med FASD.