Örebro leder på flera sätt utvecklingen i Sverige. Det var här byggboomen startade för fem år sedan. Under 2016 byggdes här över 2.000 lägenheter och första halvåret i år blev 1.400 lägenheter klara. Och den stora mängden bostäder märks av: det tog ett halvår för Örebrobostäder att hyra ut de sista lägenheterna som man byggt i ett område utanför stadskärnan.
– Det beror framför allt på hyresnivån. På våra normallägenheter har vi 7 till 20 års kötid men nyproducerat kan du få i dag utan att ha stått i kö, säger Ulf Rohlén.
”Lägenheterna blir dyra”
De höga hyrorna beror enligt Rohlén på systemet där fastighetsbolagen efter förhandlingar med hyresgästföreningen kan ta ut hyror som överstiger bruksvärdeshyror (det lagstadgade hyressättningssystem som används i dag).
– Vi, som alla andra, jobbar med marknadshyressättning även om man inte vill kalla det marknadshyressättning, säger Ulf Rohlén. Vi tar i så mycket vi kan och det innebär att lägenheterna blir väldigt dyra.
Enligt Ulf Rohlén ser det likadant ut över hela Sverige. Men nu anser han att hyresnivån blivit allt för hög. Därför har Örebrobostäder infört ett nytt system där man ger hyresrabatter under tio år på mellan 10 till 30 procent till ett antal projekt:
– Alla gillar inte att vi sänker hyrorna, säger Ulf Rohlén. Men vi har en marknadssituation i dag med låga räntor som möjliggör det här.
Lönsam affär
Systemet har redan börjat sprida sig:
– I dag har vi fått tre, fyra andra aktörer i Örebro som följer efter oss på motsvarande sätt, säger Ulf Rohlen och tillägger att fastighetsägare runt om i landet nu hör av sig.
– Jag får ett par samtal i veckan där man är intresserad av att följa vårt exempel intresserad av att lyssna vad vi gör.
Med hyresrabatterna har hyran kommit ner på en nivå som fler människor har råd med.
– Vi ligger på en helt annan nivå nu, säger Ulf Rohlén. Nu kan åtta av tio i vår kö efterfråga en nyproducerad lägenhet. Tidigare kunde kanske två av tio kunder göra det.
Även om det kommunala hyresbolaget nu rabatterar hyrorna med upp till 30 procent anser ledningen att det fortfarande är en lönsam affär.