Miljarder kronor betalas felaktigt ut från det svenska välfärdssystemet varje år. SVT har tittat närmare på fusket mot Pensionsmyndigheten.
I ett fall från 2007 lämnade en anhörig in en ansökan om efterlevandestöd eftersom pappan i familjen påstods ha avlidit två år tidigare i kriget i Irak. Som bevis lämnades en dödsattest in till Migrationsverket.
Utbetalningarna skulle gå till ett konto tillhörande mammans nya man. Sedan dess har över en halv miljon kronor betalats ut i efterlevandestöd, som är en förmån för barn vars ena eller båda föräldrar är döda.
DNA-test avslöjade bluffen
Det skulle dröja 13 år innan bluffen avslöjades. När Migrationsverket gjorde en utredning av mammans nya makes uppehållstillstånd genomfördes DNA-tester som visade att han med 99,999 procents säkerhet var pappa till barnen i familjen – och alltså var samma man som påstods ha avlidit 2005.
Nu kräver Pensionsmyndigheten de felaktigt utbetalda pengarna tillbaka.
Magnus Rodin, chef för produktionsavdelningen på Pensionsmyndigheten, kan inte uttala sig om enskilda ärenden. Men många av de misstänkt brottsliga fall som handlar om större belopp hamnar på hans bord.
– Jag tycker det är stötande att man kan få så mycket pengar på felaktiga grunder. Ambitionen är att kräva tillbaka varje enskild felaktigt utbetald krona, säger han.
Larmat om falska identiteter
SVT har i en tidigare granskning av missbruket av falska identiteter kunnat berätta om tre personer som med hjälp av sammanlagt 38 olika identiteter kunnat begå brott och hålla sig undan lagen.
Polisen och andra myndigheter har länge larmat om ett omfattande problem med falska identiteter som öppnar för brott mot välfärdssystemet. För att motverka problemet vill regeringen att fler ska fotograferas och lämna fingeravtryck vid inresa i Sverige.
Hjälp oss kartlägga de stulna välfärdsmiljarderna – lämna ditt tips här.
Tipsa oss
I SVT:s pågående granskning av ”De stulna välfärdsmiljarderna” tittar vi närmare på var skattebetalarnas pengar tar vägen. Jobbar du på en myndighet och känner till missförhållanden, systemfel eller fusk som banar väg för missbruk av systemet? Eller har du andra tips om välfärdsbedrägerier som vi borde titta närmare på? Hör gärna av dig till oss här.