Inspektör på IVO, Suzana Brandt. Foto: SVT

Så kan stoppade assistansbolag fortsätta verksamheten

Publicerad

Assistansbolagen stoppas av myndigheter – men personerna bakom bolagen kan fortsätta bedriva verksamhet år efter år, visar SVT:s granskning. Nu väntar lagändringar som ska täppa till luckorna som utnyttjas av bolagen.

Oseriösa och kriminella aktörer inom assistansbranschen kan få utbetalningarna stoppade av Försäkringskassan och tillståndet indraget av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Sedan 2016 har 46 bolag fått utbetalningarna stoppade.

Men SVT:s kartläggning visar att personerna bakom de stoppade bolagen i flera fall har kunnat fortsätta tjäna pengar på välfärden.

Kriminella utnyttjar välfärd

Ett exempel är ett assistansbolag som fick tillståndet indraget i våras. Bolaget kontrolleras av personer som tidigare har haft tre andra bolag som har stoppats av myndigheter – bland annat efter polisanmälningar om grovt bidragsbrott.

Flyttar kunder mellan bolag

Ett upplägg som används är så kallade bolagskaruseller. Enligt IVO innebär det att ”företrädare som utreds eller är misstänkta för brott ansöker om tillstånd för nya vård- och omsorgsbolag i takt med att befintligt bolag utreds av ansvariga myndigheter”.

– När myndigheterna börjar ana att det pågår något som är olämpligt eller oseriöst då lägger man ner den verksamheten och flyttar brukare till det inaktiva vilande bolaget. På det sättet kan man fortsätta sin verksamhet, säger Suzana Brandt som är inspektör på IVO.

I höstas kom IVO med en rad lagförslag för att motverka oseriösa assistansanordnare. De vill bland annat få ökade möjligheter att dra in tillstånd för vilande bolag eftersom det används ”som ett verktyg för att kunna utöva brottslig verksamhet”.

– När vi märker att det finns ett tillstånd som inte används vill vi ha möjlighet att återkalla det, säger Suzana Brandt.

Regeringen vill ändra lagen

Ett annat problem, som Försäkringskassan har lyft fram, är att personer med assistansersättning kan fortsätta anlita ett bolag som har stoppats av myndigheter.

Nu ska reglerna ses över. I mellandagarna skickades ett lagförslag ut på remiss som innebär att Försäkringskassan och kommunerna ska kunna neka en assistansberättigad utbetalning om de anlitar ett assistansbolag som inte har tillstånd.

– Det finns brister i lagstiftningen som vi vill förändra. Alla som vill ta emot offentliga medel måste vara kontrollerade och ha tillstånd, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Assistansen i siffror

• Det finns runt 980 privata assistansbolag med tillstånd och drygt 820 personer som anordnar sin egen assistans. Dessutom har alla landets kommuner assistans på något sätt.

• Den totala assistansersättningen som betalas ut uppgår årligen till runt 30 miljarder kronor.

• Försäkringskassan gjorde 258 polisanmälningar kopplat till assistansersättningen 2020, jämfört med 140 anmälningar året innan.

• Försäkringskassans totala återkrav och skadestånd gällande assistans uppgick till 464 miljoner kronor förra året, att jämföra med runt 133 miljoner året innan.

• Försäkringskassan har stoppat utbetalningarna till 46 assistansbolag sedan 2016, sju av dessa har sedan åter blivit godkända som betalningsmottagare. Det totala återkravet mot bolagen är runt 100 miljoner kronor.

Källa: IVO, Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella utnyttjar välfärd

Mer i ämnet