Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer när riksräntan höjts? Ekonomikommentator Alexander Norén svarar på tittarfrågor.

Fyra frågor om Riksbankens besked

Uppdaterad
Publicerad

Styrräntan blir den högsta på 15 år. Det meddelade Erik Thedéen i sitt första räntebesked som ny riksbankschef under torsdagen. Men hur kommer det att påverka din bolåneränta och vad kan vi egentligen förvänta oss av den nya riksbankschefen?

Hur hög kommer räntan bli?

Enligt Riksbanken så ska styrräntan upp ett eller två snäpp till i vår. Så räkna med att räntan stigit ytterligare 0,25% eller 0,50% innan sommaren. Sedan räknar Riksbanken med att den ligga still fram till 2026. Även amerikanska Fed och europeiska ECB talar hökaktigt om framtiden, de skickar signalen att det behövs mer stram penningpolitik för att vinna över inflationen. Men marknaden är av en annan uppfattning och prisar in lägre ränta tidigare än vad centralbankscheferna vågar tala om.

Kan man lita på Riksbankens prognos?

Nej. Riksbankschef Thedéen sa själv vid presskonferensen att osäkerheten är mycket hög. I den penningpolitiska rapporten som följde med dagens räntebeslut erkänner man att man var sen på bollen när man inte i tid såg hur pandemieffekterna skulle leda till inflation. Därför ska man ta allt med ett par nypor salt.

Vad händer med kronan?

Den svaga kronan är ett mysterium. Så uttrycker sig alla fall Riksbanken själv i den penningpolitiska rapporten om det faktum att kronan tappat 25 procent mot dollarn på två år. Talet om ”skräpvaluta” är igång igen och den gamla vanliga visan om att ”i oroliga tider så skyr marknaden små valutor som den svenska” dyker upp som standardförklaring. Men den räcker inte. Riksbanken lämnar oss med ett stort frågetecken i sin analys och går vidare med att konstatera att det naturligtvis inte är bra att kronan är svag, då importen blir dyrare, vilket driver på inflationen.

Är nye Riksbankschefen en hök eller en duva?

I alla fall ingen duva. Han levererade en dubbelsmocka med ett stoneface man inte vill möta om man ska förhandla lön med chefen (”om du inte är nöjd, så vet du var utgången är”, typ). Budskapet för dagen: inflationsbekämpningen är prio ett, två och tre. Och har någon invändningar om att det här riskerar att sänka ekonomin och leda till onödigt hög arbetslöshet, så pekar han som svar med hela handen på en powerpoint som säger att folket blir fattigare av inflationen än hög ränta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.