Festen före fastan

Uppdaterad
Publicerad

I morgon är det fettisdagen då många med dåligt samvete äter årets första kaloristinna semla.

Förr i tiden var fettisdagen den dag då den så kallade fastlagen kulminerade. Ordet fastlagen kommer från ett ord inom medellågtyskan som kan översättas till ”dagen före fastan” och betecknar tiden före askonsdagen då 40-dagarsfastan före påsken inleds.

Frosseri och upptåg

Fastlagen var under medeltiden en period fylld med karnevalsliknande upptåg. Innan man var tvungen att avstå från köttet gav man sig hän åt frosseri och utklädningsupptåg. Människor uppförde lättsinniga skådespel med moraliserande och religiösa budskap, samtidigt som de var travestier på kyrkliga ritualer.

Fastlagsupptågen förbjöds efter reformationen, men de levde kvar i synnerhet bland pigor och drängar på landsbygden. Namnet fettisdagen kommer från den goda mat man åt innan fastan tog vid, och traditionen lever kvar i våra dagars ätande av semlor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.