Fetma och övervikt är ett fortsatt hälsoproblem i Sverige enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. I dag kan över hälften av svenskarna klassas som överviktiga.
– Kunskapen kring vad man bör äta finns där, det är andra bakomliggande faktorer som spelar in, säger Marlene Makenzius.
Hon fortsätter:
– Som för övriga resultat i rapporten lämnas mycket av analysarbetet till kommuner och regioner att själva analysera. De har själva den bästa kunskapen om förhållanden i kommunen och möjliga orsaker till varför deras siffror ser ut som de gör.
Skillnader i storstad och landsbyggd
I undersökningen framkommer det att skillnaden mellan övervikt och fetma skiljer sig markant beroende på var i landet man bor. I storstäder och i kommuner nära storstäder, är fetma och övervikt mindre frekvent i jämförelse med hur det ser ut på landsbygden.
– Vi har sett en skillnad mellan storstäder och landsbygd. Men vi kan också se ett visst samband med utbildningsbakgrund. Men övervikten handlar inte om kunskap kring hälsa, här är det troligtvis annat som också spelar in.
Utbildningsnivå kopplat till fetma
Rapporten visar också tydliga skillnader mellan människor som har en högre utbildning och en lägre utbildning. Bland människor som har en eftergymnasial utbildning ligger förekomsten av fetma på 14 procent till skillnad från de som saknar eftergymnasial utbildning. Där är siffrorna betydligt högre, med dryga 24 procent.
– Att utbildningsnivån har betydelse för hälsa hänger delvis samman med livsvillkor och levnadsförhållande, snarare än med ren kunskap berättar Makenzius.
Vilka åtgärder bör vidtas?
– Vi behöver titta mer på orsaken bakom orsakerna till problemet. Det är i kommunerna som människor lever och verkar i sina dagliga liv. Sverige är känd för sina reformer för välfärd och hälsa, men vi behöver också se till att dessa når alla i samhället och i synnerhet de som bäst behöver dem. Idag finns mycket forskning på området som också med all sannolik är viktig för fortsatt effektivt folkhälsoarbete.
Hon fortsätter:
– Avslutningsvis kan man också säga att rapporten visar att hälsan är överlag mycket god i Sverige, vilket också är en viktig slutsats.