FHM:s kritik mot norska coronaräkningen: ”Får stora konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Den norska gränsen till Sverige stängdes, sedan öppnades den en kort period under sommaren och sedan stängdes den igen.

Det senaste beskedet är att Norge öppnar sin gräns för sex regioner i Sverige efter att ha räknat antalet smittade.

Men nu riktar Folkhälsomyndigheten kritik mot Norges sätt att räkna smittade i Sverige.

Den norska regeringen beslutade i förra veckan att återigen öppna gränsen för vissa regioner i Sverige. Det handlar om sex regioner – Värmland, Örebro, Gotland, Västernorrland, Jämtland och Västerbotten.

Folkhelseinstituttet konstaterade att antalet smittfall i just de regionerna minskat betydligt och klassade om regionerna från rött till gult. Bland annat har man sett att ovanstående län hade en ”betydande” nedgång i antal nya fall de senaste veckorna.

Finns risker

Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, är kritisk till hur Norge räknar smittade i Sverige. Till exempel nämner han att ett mindre utbrott på en skola kan innebära att gränsen stängs för just den regionen.

– Jag kan förstå att det finns en önskan att se på de övergripande riskerna i dessa tal. Men de svenska regionerna och länen är väldigt små när det gäller befolkning. Jämtland har till exempel 130 000 invånare ungefär, säger Johan Carlson och fortsätter:

– Redan en handfull tiotal upptäckta smittade genom smittspårning i till exempel någon skola får talen att stiga väldigt högt i de här regionerna. Då får det stora konsekvenser om man bara ska ta hänsyn till det.

Problem för handeln

Det norska beslutet att hålla gränsen mot Sverige stängd har inneburit problem för gränshandeln, bland annat. Även mindre butiker längs gränsen har fått svårt att klara sig. Enligt intresseorganisationen Svensk Handel rapporterade många av medlemmarna vid den 160 mil långa Norgegränsen om tapp på mellan 80 och 95 procent av omsättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.