Under pandemin avrådde Folkhälsomyndigheten, FHM, Sveriges invånare från att gå till arbetsplatser och skola vid symptom. Men den senaste tiden har debatten kring svenskarnas förhållningssätt till pandemibeteendet tagit fart. Detta efter att Magnus Gisslén, överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, i en intervju med P1 uppgett att vi har blivit alltför försiktiga.
Den 9 februari meddelade FHM att de flesta åtgärderna mot covid-19 tas bort, och nu förtydligar FHM vad som gäller.
– Har man bara lättare symptom som snuva eller lite ont i halsen kan man gå till sitt jobb, beroende på var man jobbar. Jobbar man med äldre kanske man har andra riktlinjer från sin arbetsgivare, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i Morgonstudion.
Accepterat att ta febernedsättande
Att ta en Alvedon vid symptomkänning för att kunna gå till sin arbetsplats är även det i de flesta fall okej, enligt Byfors.
– Det är alldeles upp till var och en att bedöma. Det var kanske enklare under pandemin att man slapp göra den bedömningen, men samtidigt behöver man känna efter själv. Tar du Alvedon för att du har spänningshuvudvärk kan du gå till jobbet. Men om du har hög feber kanske kroppen signalerar att nu ska du vila, säger hon.
”Ingen tydlig rekommendation”
Även när det gäller barn är rådet att göra en egen bedömning.
– Är det en ny infektion där det är väldigt snörvligt och hostigt är det bra att vara hemma några dagar. Men vi har ingen tydlig rekommendation som innan att om man bara är lite snuvig så ska man vara hemma och inte heller ett visst antal dagar, säger Sara Byfors.
– Hosta och snuva kan sitta i relativt länge, men om man är pigg i övrigt går det bra att gå till skola och jobb.
”Lyssna på vad kroppen säger”
Under en pressträff på torsdagen förtydligar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell ytterligare vad rekommendationerna innebär:
Om man har testat positivt för corona och dessutom känner sig sjuk ska man lyssna på vad kroppen säger, förklarar hon.
– Sedan vet vi att ett test kan vara positivt långt efter att man har varit sjuk och inte längre är smittsam.