I våras siade branschorganisationen Svensk Inkasso om en våg av inkassoärenden under hösten, en uppfattning som stärkts under sommaren.
I juni uppgav nästan hälften av 31 inkassoföretag i en enkät att allt fler skuldsatta ber dem om hjälp.
– Antalet som behöver hjälp med avbetalningsplaner har ökat under årets andra kvartal. Det tyder på att många har svårt att lösa sina skulder på en gång, säger ordföranden Fredrik Engström.
– 55 procent av företagen gör också bedömningen att hushållens betalningsförmåga minskat under året, baserat på kontakten med de skuldsatta.
Kan förvärra läget
I en rapport från i fjol konstaterade Finansinspektionen att var tredje svensk som tog ett nytt konsumtionslån 2019, alltså ett lån för privat konsumtion som inte är ett bolån, skulle få svårt att betala räkningarna vid plötslig arbetslöshet. Samtidigt väntas arbetslösheten stiga till 11 procent fram till nästa år, enligt Arbetsförmedlingen.
Det enskilda problemet kan i förlängningen innebära problem för hela samhället, enligt Michael Andersson, analytiker på Finansinspektionen.
– Arbetslöshet kan betyda att låntagaren får problem som kan hamna hos inkasso eller Kronofogden. Men om folk samtidigt sparar in kraftigt på utgifterna så kan det förvärra lågkonjunkturen efter coronapandemin, säger Michael Andersson.
Enligt honom kan ökad arbetslöshet skapa en slags ond spiral i ekonomin, men antagligen inte en finanskris.
– Det finns en risk att en lågkonjunkturen blir djupare. För enskilda konsumenter kan det bli mycket tungt och i slutändan påverka Sveriges ekonomiska utveckling, BNP och konsumtionssiffror.
Låntagare mer robusta
Trots den dystra prognosen betonar Michael Andersson att svårigheterna inte kommer att drabba alla.
– De som lånar har ofta lite bättre inkomst än befolkningen i stort och är lite mer robusta. Den nu höjda a-kassan kommer också göra att fler klarar sig, säger han.