– Alla ska ha samma rätt till välfärd, goda arbetsvillkor och möjligheter att utvecklas som människa oavsett kön, klass, etnicitet, sexuell läggning eller funktionalitet. FI Östersund Staare vill därför arbeta för att upprätta ett råd med tillhörande kansli för mänskliga rättigheter som ska arbeta för att säkra jämställdhet, jämlikhet och avkolonisering i alla de beslut som kommunen tar och det arbete som kommunen gör, svarar partiet.
Kan ni tänka er en skattehöjning?
– Skatten ska säkra att alla som lever i kommunen har tillgång till samma välfärd och utbildning. Framför allt vill vi omfördela pengar och genomföra en genusbudgetering så att det blir tydligt vem som får del av kommunens resurser. Innan dess är det svårt att uttala sig om skattenivån. När FI kommer in i riksdagen kommer vi att arbeta för en rättvisare fördelning av statens medel vilket innebär mer till lands- och glesbygdskommuner.
Ska det byggas fler cykelvägar?
– Vi behöver ändra vårt beteende i hur vi tar oss fram för att minska våra utsläpp. Att prioritera cykelvägar framför bilvägar är ett sätt att ändra i strukturerna för hur en smidigast tar sig fram i kommunen. Cykelvägarna behöver även kompletteras med avgiftsfri och utökad kollektivtrafik för att göra kommunen mer tillgänglig för alla. Allt för att invånarna ska minska sitt beroende av bilen. Om samma mönster gäller i Östersund som i Umeå så är det framför allt männen som behöver förändra sitt beteende. Om männen i Umeå reste som kvinnorna skulle det klimatmål de har satt upp till 2022 kunna uppnås redan idag.
Hur kommenterar du det som händer kring Östersundshem?
– FI har inte suttit i kommunfullmäktige senaste mandatperioden och har inte insyn i hur beslut har fattats. Vi ser dock att processen som har varit behöver utredas. Behovet av en ökad transparens, tydliga rutiner och ett värnande om demokratiska processer blir extra tydligt i frågan om Östersundshem. Förtroendet hos kommuninvånarna behöver också återskapas.