-Det är viktigt att låta munnen gå. Ibland är det ett väldigt bra sätt att komma på saker, plötsligt dyker det upp en ny tanke, säger Viveka Adelswärd, pensionerad professor i kommunikation.
En ny undersökning, med drygt 8 000 personer, visar ett tydligt samband mellan fikaraster och ökad effektivitet på jobbet.
Fikapausen är ett smörjmedel som ger bättre stämning och gladare medarbetare.
Att mala på om samma sak och prata skit om andra är mindre lyckat, enligt Viveka Adelswärd.
-Men människan är ett socialt djur och vi behöver helt enkelt bolla tankar med varandra. Avspänt snack kan föda idéer och bygga relationer, säger hon.
Varannan norrlänning (51 procent) fikar minst två gånger om dagen. Bara var femte stockholmare (17 procent) gör det.
Att fikakulturen varierar bekräftar Annika Baurne, fastighetschef på Telenor Sverige, som jobbar både i Stockholm och i Karlskrona.
-I Karlskrona är det mycket mer kaffe. Där är det nästan en förolämpning att säga nej till fika, säger hon.
Annika Baurne tycker att fikapauserna är viktiga.
-Det är bra att gå från skrivbordet och rensa skallen. Dessutom möts vi mellan avdelningarna på ett bra sätt, säger hon.
TT
Fakta: Fikatoppen
Region, fikar minst två gånger per dag (procent)
Norra och mellersta norrland (Västernorrland, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten): 51
Norra mellansverige (Värmland, Dalarna, Gävleborg): 47
Småland och öarna (Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Gotland): 42
Östra mellansverige (Uppsala, Södermanland, Östra Götaland, Örebro, Västmanland): 40
Västsverige (Halland, Västra Götaland): 35
Skåne & Blekinge (Blekinge län, Skåne län): 30
Stockholm (Stockholms län): 17
Allra mest rastar 40-talister, 42 procent av dem minst två gånger om dagen. Bara 30 procent av 70-talisterna fikar så ofta. Stockholmskvinnor inom handeln, födda på 70-talet, är de som fikar allra minst.
Källa: Manpower Sverige, Kairos Future (TT)