Vi svenskar slänger ungefär en miljard fimpar per år. Och då inte i askkoppar, utan på gator och torg, i parker och i naturen. Det är det överlägset vanligaste skräpet och ungefär 70 procent av skräpet i stadsmiljö är fimpar.
– Det är litet, lätt att göra sig av med. Förr kanske man stod i baren och fimpade i askkoppar men i och med rökförbudet går man ut och ställer sig och röker och då fimpar man där, säger Johanna Ragnartz, vd för stiftelsen Håll Sverige Rent.
Barn kan få i sig dem
Bortsett från att det ser fult ut med fimpar på marken och i gräsmattan så är det också skadligt. I cigarettfiltret fastnar tobakens farliga ämnen och där finns bland annat kadmium, ett ämne som även finns i batterier.
– Fimparna går ner i dagvattnet. Djur kan få i sig dem och även barn kan få i sig dem, säger Ragnartz.
Snus – tio procent av skräpet
Det näst vanligaste skräpet är snus som står för drygt 10 procent av nedskräpningen i tätorter. Men anledningen till att fimpar dominerar stadsbilden så starkt är förmodligen brandfaran men även förpackningarna.
– I snusdosan finns ett ställe att lägga snuset men nåt sånt fins inte i cigarettpaketet.
Olagligt men botfritt
Nedskräpningen uppskattas kosta runt två miljarder kronor om året och 2011 infördes böter för nedskräpning. De här böterna delas dock ut i allt mindre omsättning. Och även om det är olagligt att slänga fimpar är de undantagna från böter eftersom det är en svår sak för polisen att upprätthålla.
– Det är problematiskt men skulle det vara bötesstraff på att slänga fimpa så skulle det vara tydligare signal om att det här inte är okej.
Finns det något annat sätt för att fimpproblemet ska lösas?
–Det måste vara lätt att göra rätt och det måste finnas fler askkoppar. Optimalt vore om det fanns något i cigarettpaketet där man slänger fimparna, säger Ragnartz.
Skräpberget
Fimpar och snus dominerar, med cirka 80 procent av det totala skräpberget. Med det borttaget består skräpet av:
Papper 38 procent, plast 27, metall 11, glas 7, kartong 3, organiskt 2 och annat 12 procent.
Trenden är att allt mera skräp är av plast. På 1960- och 70-talet var nästan allt skräp i stadsmiljö papper, men idag är plasten nästan i kapp.
I haven dominerar plast totalt.
Skräp i framförallt i stadsmiljö består mest av förpackningar.
Källa: Håll Sverige Rent