Finansminister Elisabeth Svantesson (M) håller pressträff om det ekonomiska läget

Uppdaterad
Publicerad

Den lågkonjunktur som Sverige går in i nästa år ser ut att hålla i sig till 2025. En prognos som Konjunkturinstitutet – och nu även regeringen ger.

– Det är hushållen som driver på den här nedgången, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Finansministern inledde torsdagens pressträff med att nämna den prognos man gav i oktober: att Sverige inte bara ska gå in i en fysisk vinter, utan även en ekonomisk sådan.

– Det prognoserna visar nu är att vintern ser ut att bli mer utdragen än vi trodde förut.

Precis som den prognos som Konjunkturinstitutet (KI) gav onsdags, förutspår även regeringen att den lågkonjunktur Sverige går in i nästa år, kommer hålla i sig till 2025.

– Nedgången kommer att komma något senare än väntat, men kommer att bli mer utdragen, säger Svantesson.

Stor osäkerhet

Finansdepartementet bedömer att Sveriges BNP sjunker med 0,7 procent under 2023. Inflationen enligt måttet KPI bedöms stiga till 8,9 procent, högre än tidigare bedömning i höstas.

Arbetslösheten bedöms samtidigt öka till 7,8 procent, även det en förändring till det sämre jämfört med förra prognosen.

– Prognoser är naturligtvis alltid osäkra, men i ett läge av energikris i hela Europa, energipriser som är volatila och ett krig i vårt närområde, så är ju osäkerheterna större än på väldigt länge, säger Elisabeth Svantesson.

Hushållen kommer pressas

Finansministern påminner om att en del ersättningar ska höjas, som garantipensionen, omvårdnadsbidraget, sjukpenningen och studiestöd. Ett elprisstöd ska också betalas ut till hushållen i februari, säger hon.

– Men svensk ekonomi och svenska hushåll kommer att pressas under de här närmaste åren, säger Svantesson.

Samtidigt har Sverige goda förutsättningar när vi går in i denna lågkonjunktur, menar ministern.

– Vi har starka offentliga finanser och en låg statsskuld.

Kritik från oppositionen

Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, menar att regeringen inte gör tillräckligt för att stävja effekterna av den ekonomiska nedgången. S vill bland annat se större tillskott till kommunerna.

– Det jag saknade var satsningar på hushållen och pengar till välfärden, säger Damberg.

– Jag saknar också en politik som dämpar den här lågkonjunkturen, man drar ned på bostadsbyggande och utbildningsatsningar och det är bakvänd politik i det här läget.

Se hela presskonferensen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.