Riksbanken har på nio månader höjt styrräntan från noll till tre procent. Riksbanken talar om ytterligare räntehöjningar och ekonomer tror att det dessutom kan bli blir än vad Riksbanken antyder.
Räntesmäll väntar många
De låntagare som haft längre bindningstider har varit helt eller delvis skyddade. Men i år förfaller hela 72 procent av svenskarnas totala lån, merparten bolån. Fler får alltså en räntesmäll när en tidigare bunden kostnad höjs till de nivåer som nu gäller.
– Och mitt svar, det jag kan göra åt detta, är att fortsätta bekämpa inflation. Gör vi inget åt den så kommer ju räntorna fortsätta att stiga, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M), till SVT.
Redan innan årets låneförfall, med höjda räntor för fler låntagare, har blivit verklighet har hushållen stått på köpbromsen. Jämfört med tidigare räntehöjningar under 2000-talet sticker dagens fall i konsumtion ut, även om den gick upp något i januari, visar en granskning av fackliga LO.
Inga marginaler
Medicinen mot inflationen – räntan – har tillsammans med det den ska bekämpa blivit en våt filt över folks ekonomi. Oppositionsledaren vill nu att regeringen ska agera mot bankerna.
– De kan kalla till sig bankerna för det är inte läge för bankerna att ha stora marginaler på svenskarnas bolån, menar Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.
Finansminister Svantesson betonar återigen att bankkunder redan nu kan påverka hur mycket som går till banklånen:
– Det finns en ventil för de som har de allra tuffast. Man kan vända sig till sin bank och få en paus på sina amorteringar.