I början av veckan sade finansminister Magdalena Andersson (S) att ladan är tom och att bordet är rensat när hon beskrev statens finanser. Den beskrivningen fick hård kritik i ett reportage i söndagens Agenda.
– Det är helt enkelt inte seriöst, sade Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi.
Men i söndagens Agenda försvarade Magdalena Andersson sin analys av läget.
– Varje timme som går spenderar vi tio miljoner mer än vad vi får in till statskassan. Så är det tjugofyra timmar om dygnet varje dag i veckan. Så kan man inte fortsätta i längden, sade hon.
Stram budget
Enligt finansministern kommer budgeten, som hon presenterar på torsdag, att vara ”den stramaste sedan budgetsaneringen”.
Hon tyckte också att kritiken från Lars Calmfors var ”väldigt starkt uttryckt”.
– När jag säger att ladan är tom menar jag att det går ut mer pengar än det kommer in. Men det är inte så att ladan är belånad ända till taknocken. Om ladan är fem meter hög så är den belånad till två meter, sade hon.
Magdalena Andersson påpekade att det inte är något fel att staten går med underskott när det är lågkonjunktur men nu, när ekonomin går relativt bra, är underskottet större än under krisen.
– Vi kommer inte att nå överskott om vi inte genomför en strukturell åtstramning i ekonomin, sade finansministern.
Jobbskatteavdrag
I valrörelsen talade Magdalena Andersson mycket om ofinansierade skattesänkningar och syftade vanligen på jobbskatteavdragen som den förra regeringen införde.
Frågan är varför den nya regeringen inte tar tillbaka delar av jobbskatteavdragen för att på så sätt bidra till att få ordning på statens finanser.
– Vi var ju kritiska till jobbskatteavdragen men jag brukar inte vilja gå framåt genom att backa in i framtiden, sade Magdalena Andersson och tillade att regeringen kommer att lägga en budget med fullt finansierade reformer.
– Vi kommer att föreslå att andra skatter höjs än just jobbskatteavdragen. Skulle jag nu dra tillbaka jobbskatteavdragen skulle det vara en åtstramning för hushållen på 12 miljarder.
Fler betalar statlig skatt
Under en längre tid har ledande socialdemokrater, inte minst Magdalena Andersson, sagt att inkomstskatten inte ska höjas för dem med inkomster upp till 60.000 kronor i månaden.
Men i och med att brytpunkten inte höjs kommer fler att få betala statlig inkomstskatt. Det rör sig om cirka 70.000 personer. Orsaken är att många genom att de fått höjd lön hamnar över brytpunkten, som är 36.300 kronor per månad.
Det vill dock Magdalena Andersson inte kalla en skattehöjning.
– De hamnar där för att de fått höjd lön. De får inte höjd skatt.