Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen uttalade sig kort efter presskonferensen i Helsingfors på onsdagen i samband med att Finlands regering presenterade sin nya säkerhetspolitiska redogörelse, den uppmärksammade Nato-analysen.
Han säger att Finlands regering för samtal med Storbritannien om ett nytt bilateralt samarbete.
– Vi har börjat diskutera med Storbritannien hur samarbetet kunde se ut i praktiken, säger Antti Kaikkonen till Svenska Yle.
Han räknar med att kunna berätta mer detaljerat om samarbetet senare under våren eller försommaren.
Sverige och Finland deltar sedan tidigare i den brittiskledda expeditionsstyrkan Joint Expeditionary Force (JEF) tillsammans med de nordiska och baltiska länderna, Storbritannien och Nederländerna.
Brittiskt erbjudande till Norden
SVT Nyheter rapporterade på tisdagen att Storbritannien erbjuder Sverige och de övriga nordiska länderna ökad militär närvaro, med bland annat marina stridskrafter och spaningsflygplan.
Brittiska marinens stridskrafter kan bestå av allt från marinkårssoldater till en så kallad hangarfartygsgrupp med stridsflygplan ombord.
– De nordliga regionerna är jätteviktiga strategiskt. Vi vill behålla den här regionen, präglad av låg spänning och nära samarbete, sade Storbritanniens ambassadör Judith Gough i intervjun med SVT.
Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace har även föreslagit en marin stridsgrupp som kunde rotera mellan Sverige, Norge och Finland, som en del av Storbritanniens nya strategi för den arktiska regionen High North, där de nordiska länderna ingår.
Finlands försvarsminister Kaikkonen säger att han inte känner till några sådana planer.
Det utökade försvarssamarbetet som Finland diskuterar med Storbritannien är, enligt Kaikkonen, uttryckligen av bilateral natur, utöver det nuvarande JEF-samarbetet.
Hultqvist (S) avböjer
SVT Nyheter har sökt Sveriges försvarsminister Peter Hultqkvist (S) för en kommentar till det brittiska erbjudandet om ökad militär närvaro i Norden. Hans pressekreterare meddelar dock att Hultqvist inte har tid att kommentera saken.