Fiskolja lika bra som hjärtmedicin

Uppdaterad
Publicerad

Fet fisk kan vara ett lika effektivt sätt att förebygga dödlighet i hjärtoch kärlsjukdomar som kolesterolsänkande medicin. Det visar nya rön som snart ska presenteras vid den europeiska kardiologikongressen.

Schweiziska forskare har granskat 97 olika forskningsstudier och resultaten pekar på att dödligheten minskar mest för personer som äter fet fisk, eller omega-3-fettsyror, skriver Dagens Nyheter.

Fiskolja kan till och med fungera bättre än statiner, som är det mest sålda kolesterolsänkande läkemedlet.

Forskarnas resultat pekar på att omega-3-fettsyror minskar dödligheten med 32 procent och statiner med 22 procent. Studien publicerades nyligen i Archives of Internal Medicine.

Kompletterar medicin

Ungefär hälften av Sveriges befolkning dör i hjärt- och kärlsjukdomar.

I dag äter ungefär 7 procent av befolkningen statiner för att sänka kolesterolhalten. Läkemedlen kostade förra året samhället 790 miljoner kronor.

Det är dock osäkert om omega-3-fettsyrorna kan ersätta statiner, trots att de fungerar minst lika bra. Substanserna fungerar olika i kroppen och kan komplettera varandra, skriver DN.

Ökar det goda kolesterolet

Omega-3-fettsyrorna sänker halten av ett slags blodfett, triglycerid, men verkar också öka det goda kolesterolet. Statiner sänker halten av det onda kolesterolet, det som leder till åderförkalkning.

Mycket tyder också på att omega-3 har en antiinflammatorisk effekt på kroppen. Den kan påverka då nya forskningsrön pekar på att åderförkalkning troligen orsakas av en inflammation.

Finns i fet fisk

Den som vill få i sig gott om omega-3 kan äta kosttillskott eller fet fisk som sardin, makrill och lax minst tre gånger i veckan.

Enligt Livsmedelsverket går det bra att äta de flesta fiskar från Västkusten och öppna hav samt odlad fisk, utan rädsla för miljöföroreningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.