Det är också en anda som genomsyrar den information som ges av landstingen – en information som istället borde vara vetenskaplig och objektiv – säger kritikerna.
Mona Broshammar och hennes man valde tidigt att avbryta amningen av deras dotter Isabella.
-Jag var väldigt trött eftersom jag hade en infektion i kroppen. Då kom man in på dygnets alla timmar och ryckte och slet i mina bröstvårtor för att amningen skulle komma i gång. Jag var väldigt trött och nådde, tillsammans med min man, en punkt där vi kände att det här är inte värt det, berättar Mona Broshammar i Aktuellt.
Starka reaktioner
Paret bestämde sig för att strunta i talet om bröstmjölkens nytta för barnets hälsa och amningens fördelar för anknytningen mellan mor och barn. De gick emot rekommendationerna och gav lilla Isabella flaskan.
-Då blev det reaktioner! Man tyckte att vi äventyrade barnets hälsa. Det är något hemskt att säga till en förälder.
Vad tänkte du om uppgifterna att amning skyddar mot infektioner?
-Vi tänkte redan då att det inte var sant. Jag är själv uppvuxen på mjölkersättning och tror inte att jag har drabbats av det på något sätt.
Amning är bra för hälsan, men skillnaderna mot flaskmatning är mycket små. Ändå framförs amning som absolut överlägset på landstingens officiella hemsidor.
På Vårdguiden som alla landsting står bakom, står att amning hjälper mot allergier och astma. Men det finns det både gamla och en alldeles ny studie som motsäger.
-Det finns inte någon koppling mellan att ha ammats och att inte ha allergi som skolbarn. Däremot finns det en lite mindre risk i fattiga länder att få infektionsutlöst astma. I västvärlden finns ingen påtaglig skillnad över huvudtaget, säger Bengt Björksten som forskat länge på amning, astma och infektioner.
Det kanske mest omtvistade argumentet av alla – ett som vetenskapen har svårt att belägga, är att amningen ger bättre anknytning än flaskmatning. Men barnmorskan och amningsexperten Kristin Svensson är övertygad om att amningen ger mer trygghet.
-Med amningen är det lättare, just för att du måste ta till dig barnet hela tiden. Med flaskan är det lätt att lägga ifrån sig barnet. De flesta kvinnor vet att det är viktigt att ha barnet nära, men i de intervjuer vi har gjort visar det sig att det med tiden är lätt att lägga barnet åt sidan, eller lämna bort till farmor och mormor.
Att barnet hela tiden måste vara fysiskt nära mamman ger en trygghet, säger hon.
-När barnet suger på bröstet får du extra av de här hormonerna som vi brukar kalla modershormon, bindningshormon eller kärlekshormon.
Mona Broshammar delar inte hennes uppfattning.
-Det måste vara den största myten. Isabella har fått väldigt mycket närhet, kroppskontakt och kärlek av både mamma och pappa. Hon får inte mindre kärlek och närhet för att vi ger henne flaskan och inte bröstet.
Enligt Innocentideklarationen, som Sverige skrev under i början av 90-talet, lovar regeringen att stödja amning som normen, att berätta om riskerna med flaskmatning och vad det innebär för barnets hälsa och utveckling. Även medierna ska uppmuntras att rapportera positivt om amning för att ”mobilisera allmänheten”.
-Jag tycker att den är föregad. Vi är moderna föräldrar och vi kan fatta våra egna beslut. Men för att kunna må bra i det behöver vi mer och fri information, både om fördelarna med amning och fördelarna med flaskuppfödning, säger Mona Broshammar.
Kicki Ahlm