Om man blir arbetslös och inte har kvalificerat sig för ersättning från en a-kassa får man i stället ett så kallat aktivitetsstöd. Stödet förutsätter att man deltar i jobb- och utvecklingsgarantin.
Men sedan 2007 finns det en bortre gräns för hur länge man kan få det här stödet, 450 dagar.
Nu går allt fler förbi den gränsen, och får alltså inget stöd alls trots att de deltar i arbetsmarknadsåtgärder. Det menar en rapport från LO som släpps i dag.
”Fler hamnar i fattigdom”
I december 2012 var 16.700 personer utan aktivitetsstöd trots att de deltog i Arbetsförmedlingens åtgärder. Det är en ökning med 88 procent sedan 2010.
– Det som märks tydligast är att den havererade arbetsmarknadspolitiken nu leder till att allt fler hamnar i fattigdom i Sverige, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Han menar att situationen förvärrats av regeringens nya regler för a-kasseersättning, vilket leder till att fler bara har aktivitetsstödet att falla tillbaka på.
Den bortre gränsen för aktivitetsstödet infördes 2007, samtidigt som jobb- och utvecklingsgarantins Fas3. För dem som blir utan återstår enligt LO bara hjälp från anhöriga eller från kommunerna – och enligt rapporten lever nu 63.500 arbetslösa på försörjningsstöd, eller socialbidrag, från kommunen.
– Ett sådant samhälle vill vi inte ha. Klassamhället hade vi en gång i Sverige, vi ska inte behöva få tillbaka det en gång till, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
”LO:s siffror är missvisande”
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström är kritisk mot siffrorna i LO-rapporten.
– LO:s rapport är missvisande. Den visar inte de människor som har andra ersättningar på en högre nivå. Det handlar bland annat om utrikesfödda som får etableringsersättning som är på en högre nivå och om funktionshindrade som fårfår en rehabiliteringspeng.
– Det är tråkigt att LO går ut med uppgifter som inte är korrekta, säger arbetsmarknadsministern.