Strandskyddet innebär att man inte får bygga närmare än 100 meter från strandlinjen. Men Länsstyrelsen kan utöka skyddet till 300 meter, om allmänhetens tillgång till vattnet eller djur- och växtlivet påverkas negativt.
Den 1 juli 2009 trädde nya regler för strandskyddet i kraft som gjorde det lättare att få dispens. Huvudregeln blev att kommunerna prövar ansökan för att främja utvecklingen i landsbygdsområden och begränsa byggandet nära vatten i områden som redan har förhållandevis mycket bebyggelse.
Norra Sverige ger flest dispenser
I landet är det kommunerna i Örebro län som procentuellt har haft den största ökningen av givna dispenser. SVT Nyheters sammanställning visar att det har skett en 95-procentig ökning sedan 2011/2012.
– Vi har haft den största byggboomen på väldigt många år i Örebro och då handlar det om att alla ärendetyper har ökat. Jag tänker att där det är ianspråktaget redan då beviljar vi en dispens, säger Linda Larsson ( C), vice ordförande i byggnadsnämnden i Örebro.
Generellt har ökningen av dispenser varit större i norra än i södra Sverige under den undersökta femårsperioden. I Norrbotten var ökningen 74 procent, i Västerbotten 70 procent, i Jämtland 54 procent och i Västernorrland 51 procent.
Krävs strandläge för banklån
I Västernorrland väger man in även andra skäl för dispens.
– I vår region är det en fråga om i fall du ska få låna pengar på banken till att bygga ett hus, då måste du nästan ha strandläge, säger Leif Lindholm (S) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Örnsköldsviks kommun.
Men dispenserna för strandskydd är omstridda och det är inte alla som tycker att de är bra.
– Riskerna är att vi kommer att ha enstaka personer som får vara nära vatten, och att djur och växtliv tar skada och stryk, säger Lisa Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen i Örebro.