Anders Hansen är på väg in på kommunhuset i Nässjö. Han är förtroendevald för det lokala partiet Safe, som tog fyra mandat i förra kommunvalet.
Partiet startade 1991 efter att en grupp socialdemokrater i Nässjö hotats av uteslutning ur partiet.
”Vi har en frihet att agera”
Anders Hansen menar att en fördel med att vara ett utpräglat lokalt parti har varit att de kunnat driva lokala frågor utan att behöva ta hänsyn till vad en central organisation bestämmer.
– Där har vi en frihet att agera och göra det med ganska korta ledtider, säger han.
Vad finns det för svårigheter med att inte tillhöra ett landsomfattande parti?
– Det är väldigt svårt att komma till tals med landstingspolitiken. Det är en stor nackdel för ett parti som Safe. Vi kommer inte till viktiga frågor som exempelvis sjukvård och rehabilitering, säger Anders Hansen.
Lokala partier ökar
En kartläggning tidningen Dagens samhälle gjorde i höstas visar att antalet nya lokala partier ökat i landet jämfört med samma period inför valet 2014.
– Politik är för vanligt folk och inte för maktpersoner så det är ett hälsotecken att folk gör så här, säger Anderas Hansen.
Morgan Malmborg är en av dem som startat lokala partier inför årets val.
Lämnade Sverigedemokraterna
Han blev tvingad att lämna Sverigedemokraterna och har nu bildat både Habodemokraterna och Sjukvårdspartiet i Jönköpings län.
– Jag tror det finns ett väldigt stort missnöje kring våra åtta rikspartier, att det är väldigt toppstyrt. Det är svårt att påverka. Nu kan vi själva bestämma vad som är lämpligt för Habo, säger Morgan Malmborg.
Sikte på regionfullmäktige
Hans partier tar nu sikte på att komma in i både kommunfullmäktige i Habo och i regionfullmäktige.
– Här i Habo räknar vi att vi ska få mellan tre och fem mandat, alltså bortemot 10 procent. I regionen hoppas vi att vi kan få 5 procent, säger Morgan Malmborg.
Är det realistiskt?
– Här i Habo är det realistiskt i alla fall. Det känner man.