Antalet människor som fått sin sjukpenning indragen eller fått avslag från Försäkringskassan har ökat sedan 2014. 5 600 av dessa fick söka sig till Arbetsförmedlingen det året, jämfört med 14 900 under 2017.
Nu vill myndigheten ha 84 miljoner kronor för att kunna hjälpa dem att närma sig arbetsmarknaden.
– Vi tror att många av de här individerna kan gå tillbaka till ett arbetsliv med rätt stöd. I vårt budgetunderlag har vi beskrivit att vi har behov av mer personal och fler resurser och att det skulle kunna hamna på de summorna ungefär, säger Maria Kindahl på Arbetsförmedlingen.
Falla mellan stolarna
Människor som av Försäkringskassan anses friska nog att arbeta, men av Arbetsförmedlingen för sjuka, riskerar att falla mellan stolarna. Maria Kindahl menar att AF med rätt form av aktiviteter och mer personal skulle kunna lösa problemet med att människor slussas mellan myndigheterna.
– Vi har ett bra samarbete med Försäkringskassan och vi tycker inte att bedömningen är det som är felaktigt. Vi har två olika regelverk och vi ser på arbetsförmågan från olika perspektiv, säger hon.
Ökning med 350 procent
Arbetsförmedlingen beskriver den nuvarande situationen som likartad den som uppstod 2010, när regeringen införde möjligheten att bli utförsäkrad från Försäkringskassan. Den största ökningen har skett bland långtidssjukskrivna, från 1 900 personer till 8 600 personer som fått söka sig till Arbetsförmedlingen. Det är en ökning med 350 procent.
– Man behöver få ta del av rätt insatser i rätt situation. Det finns ett antal personer som faktiskt inte har förmåga eller behov av insatser. Vi vill att det ska finnas en väg tillbaka till sjukförsäkringen, säger Maria Kindahl.